В італійській кухні бальзамічний оцет використовується в складі соусів до овочів, м'яса, риби. Приготування оцту починається з вичавлювання соку з винограду сорту треббьяно з провінцій Модена або Реджо Емілія в регіоні Емілія-Романья. Виноградний сік нагрівають до тих пір, поки він не перетвориться в густий темний сироп. Потім сироп змішують з винним оцтом і витримують на горищі в дерев'яних бочках. Використовуються бочки трьох видів: найменші - з ясена та дуба, середні - з каштана і вишні, а великі - з тутового дерева.
Частина дозрілого бальзамічного оцту з найменшою бочки додають до вмісту другої бочки, перемішують, набирають звідти трохи оцту і додають в третю бочку і т. Д. Кожен виробник використовує свої спеції. Термін дозрівання оцту - мінімум 3 роки, а кращі його сорти витримують до 50 років.
Бальзамічний оцет: користь і шкода

Читай також: Салат з запечених перців з бальзамічним оцтом
Бальзамик є цінним біологічним продуктом через його унікальною хімічної структури. Користь і шкода бальзамічного оцту непорівнянні, оскільки протипоказання до його застосування мінімальні, а лікувальні властивості очевидні.
користь:
- має антисептичну дію, що дозволяє використовувати продукт зовнішньо при наявності ран різної етіології;
- сприяє засвоєнню важко перетравлюються їжі;
- полегшує перебіг захворювань горла;
- знижує кількість холестерину;
- використовується бальзамічний оцет для схуднення;
- бореться з целюлітом;
- лікує захворювання кровоносної системи;
- покращує пам'ять;
- має заспокійливу дію;
- є хорошим засобом профілактики розвитку онкології;
- пригнічує життєдіяльність патогенних мікроорганізмів;
- використовується як афродизіак;
- знижує ризик виникнення запальних процесів;
- надає загальнозміцнюючу дію на організм.
Бальзамик успішно застосовують в косметології. Він часто включається провідними косметичними компаніями до складу різних поживних кремів, що прискорюють процес регенерації клітин.
Всі перераховані властивості оцту справедливі лише для справжнього бальзамика, промисловий продукт такими властивостями не володіє.
Існують наступні протипоказання до застосування оцту:
- висока кислотність, виразка шлунка;
- виразкові утворення в кишечнику;
- індивідуальна непереносимість продукту.
Застосування бальзамічного оцту
У медичних цілях застосування бальзамічного оцту засноване на корисні властивості даного продукту.
Для обробки порізів, опіків, ран його наносять зовнішньо на пошкоджену ділянку.
Для полоскання горла використовують водний розчин.
Бальзамик додається в засоби для волосся для зменшення їх випадання.
Будь-який крем, в який додано 1 - 2 краплі оцту, сприяє очищенню шкіри і покращує колір обличчя.
Звичною сферою застосування бальзамика є кулінарія. Найчастіше продукт використовують в стравах італійської кухні.

Читай також: Салат з бальзамічний заправкою
Його додають в салати , Страви з морепродуктів, супи, десерти, морозиво. Продукт входить до складу багатьох видів різотто і пасти, прекрасно поєднується з сирними стравами. Ідеальною заправкою для салатів вважається оцет, поданий в поєднанні з оливковою олією. Бальзамик використовують при приготуванні маринадів (овочевого, м'ясного).
Читай також: Тости з авокадо, помідорами і бальзамічним оцтом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.