Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Vitamina A

 1. 1. Për çfarë është vitamina A?
 2. 2. Çfarë ndikon në thithjen e saj
 3. 3. Sa vitamina duhet të merret çdo ditë
 4. 4. Ushqimi si burim i vitaminës A
 5. përfundim

Përshëndetni lexuesit e dashur Përshëndetni lexuesit e dashur!

Të thuash se shkenca dhe mjekësia moderne di çdo gjë rreth vitaminave është e pamundur, por diçka që ne ende dimë. Vitamina A është vitamina e jetës së re. Pa të, ndarja normale e qelizave, pamja e muzgut dhe mbrojtja nga infeksionet janë të pamundura. Vetëm kjo nuk është një substancë, por e gjithë familja.

1. Për çfarë është vitamina A?

Në kohën e zbulimit të tij, vitamina A mori emrin anti-infektive . Fakti është se me mungesën e ushqimit, lëkura dhe mukozën vuajnë, veçanërisht në traktin e frymëmarrjes. Kur membranat mukozale nuk i kryejnë siç duhet funksionet e tyre, infeksioni mund të hyjë lirshëm në trupin e njeriut dhe të shkaktojë sëmundje.

Cosmetology moderne me sukses përdor krem ​​retinoic acid për të luftuar rrudhat dhe për të parandaluar shënon shtrirje . Vetëm gratë shtatzëna dhe gratë që planifikojnë konceptimin nuk mund ta përdorin këtë substancë - rreziku i veprimit teratogjenik është i lartë. Dhe jo për faktin se acidi retinoik absorbohet nga kremja - pothuajse nuk hyn në gjak. Rreziku vjen nga fakti që përdorimi i saj i jashtëm ka një ndikim të rëndësishëm në sjelljen e vitaminës A, e cila është brenda nesh.

Një aspekt i rëndësishëm i vitaminës A është sigurimi i vizionit të muzgut. Një substancë e veçantë, pigmenti i retinës, përfshihet në konvertimin e energjisë së dritës në një impuls nervor. Është përmes këtij reagimi kimik që mund ta shohim. Me mungesën e vitaminës A zhvillohet e ashtuquajtura verbëria e natës - një person nuk mund ta shohë në dritë të zbehtë.

Vitamina A është e rëndësishme për funksionimin normal të gjëndrës tiroide dhe për formimin e gjakut, formimin e kockave, e dhëmbëve Gjithashtu merr pjesë në rregullimin e reaksioneve inflamatore.

Duhet të thuhet se mungesa e vitaminës A është një gjë e rrallë në vendet e zhvilluara, të cilat, mjerisht, nuk mund të thuhet për zhvillimin e tyre. Aty ku njerëzit kanë qasje të lirë në produktet shtazore, ushqimet yndyrore dhe aditivët e ushqimit, simptomat e mungesës zhvillohen vetëm në raste të jashtëzakonshme.

Në rrezik janë njerëz:

 • Duke pasur disa çrregullime gjenetike (për shembull, fibrozë cistike).
 • Me metabolizmin e dëmtuar të yndyrës.
 • Të ketë sëmundje të mëlçisë, pankreasit, zorrët.
 • përdorim alkool .
 • duhanpirësit .
 • Vegans.

Pse kaq? Vitamina A përfaqësohet nga dy grupe substanca:

 • Retinoidet që gjenden në produktet e kafshëve.
 • Karotenoidet - pigmente të ndritshme portokalli nga ushqimet bimore.

Karotenoidet - pigmente të ndritshme portokalli nga ushqimet bimore

Sidoqoftë, këto janë substanca të tretshme në yndyrë. Kjo është, kur një person humbet aftësinë për të absorbuar në mënyrë adekuate yndyrna , ajo automatikisht përballet me problemin e mungesës së vitaminave të tretshme në yndyrë.

2. Çfarë ndikon në thithjen e saj

Alkooli, nikotina, dhe disa toksina ose droga të tjera ndryshojnë aftësinë tonë për të absorbuar vitaminat. Nga rruga, vitamina dhe minerale gjithashtu ndikojnë në absorbimin dhe metabolizmin e njëri-tjetrit. Ndërprerja e ekuilibrit me ushqim ose shtesa të hekurit, selenit, vitaminës E, D dhe K mund të ndikojë shumë në metabolizmin e retinolit dhe jo në të mirë.

Për shembull, marrja e vitaminës A në sfondin e mungesës së vitaminës D çon në përkeqësimin e shenjave të mungesës së kalciferolit - kockave të brishtë.

Veganët bien në grupin e rrezikut - dieta e tyre nuk përmban aspak retinol - forma aktive e vitaminës A. Karotenoidet janë vetëm pararendës të vitaminës A në trupin tonë. Për të krijuar një molekulë të retinolit aktiv, ne duhet të përdorim nga 12 deri në 24 (!) Molekulat e karotenit të ushqimit. Kjo është me të vërtetë shumë ushqim! Dhe mos harroni se duhet të jetë aq yndyror sa që karotenoidet mund të tretet siç duhet. Dhe është shumë shumë kalori ! Dhe, sigurisht, vetë personi duhet të jetë në gjendje t'i asimilojë ato.

Megjithatë, për të braktisur perimet e verdha, portokalli, jeshile dhe të kuqe nuk ia vlen. Përkundrazi, ata duhet të përfshihen çdo ditë në dietën tuaj. Sidomos gratë shtatzëna dhe ato që planifikojnë të krijojnë. Së pari, ato janë shumë të dobishme në të drejtën e tyre, dhe shkenca moderne është larg zbulimit të plotë të potencialit të tyre për shëndetin. Së dyti, vitamina A ndikon drejtpërsëdrejti në aftësinë e gruas për të krijuar dhe për të bërë një fëmijë të shëndetshëm. Dhe së treti, disa forma të karotenoideve vetë, në formën e tyre origjinale, kanë një efekt të dobishëm në shëndetin tonë. Për shembull, grejpfrut dhe domate përmbajnë likopenë, e cila ka aktivitet anti-kancer. Është gjithashtu e rëndësishme për një vizion të mirë, si dhe për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

3. Sa vitamina duhet të merret çdo ditë

Retinoli, i tepërt është toksik për trupin tonë. Shenjat e para të mbidozimit janë dhimbje koke, lodhje, oreks i dobët, nauze, thatësi dhe lëkura e lëkurës ... Mbidoza kronike çon në zhvillimin e osteoporosis , dëmtime në mëlçi, dhe më pas në vdekje.

Për fat të mirë, për të tejkaluar normën tuaj, ju duhet të konsumoni një sasi të madhe të retinolit çdo ditë. Për shembull, çdo ditë ka një mëlçi të banorëve të kafshëve në veri dhe në det të ftohtë, ose për të marrë një vitaminë sintetike në një sasi më të madhe se sa rekomandohet.

Karotenoidët janë me sa duket jo toksike. Trupi ynë është në gjendje të konvertojë karotenoidët në retinol sipas nevojës. Më e madhe, nuk do ta bëjë këtë. Po, dhe personi që përdor carotene më shumë se e nevojshme, shumë shpejt të ndryshojë ngjyrën e lëkurës në të verdhë dhe, ka shumë të ngjarë, do të bëjë ndryshime në dietën tuaj.

Marrja e rekomanduar e vitaminës A është si më poshtë:

 • Fëmijët nga 1 deri në 3 vjet: 300 μg RAE (1000 IU²)
 • Fëmijët nga 4 në 8 vjet: 400 μg RAE (1333 IU)
 • Fëmijët nga 9 në 13 vjet: 600 μg RAE (2000 IU)
 • Meshkujt 14 vjeç e lart: 900 μg RAE (3000 IU)
 • Gratë 14 vjeç e lart: 700 μg RAE (2333 IU)

Kërkesat mesatare të pritshme (nga viti 2000) për konsumimin e vitaminës A nga shtatzënia dhe infermierja:

 • Gratë shtatzëna nën 18 vjeç: 750 μg RAE (2500 IU)
 • Gratë shtatzëna 19 vjeç e lart: 770 μg RAE (2567 IU)
 • Infermieri 18 vjeç ose më i ri: 1200 μg RAE (4000 IU)
 • Infermierja 19 vjeç e lart: 1300 μg RAE (4333 IU)

Kushtoj vëmendje! Gratë shtatzëna dhe konceptimi i planifikimit të gruas këshillohen fuqimisht që të mos marrin vitamina A shtesë! []

_______________________________________________

 1. RAE - ekuivalenti i retinolit aktiv
 2. ME - njësi ndërkombëtare

1 μg retinol = 1 RAE ose 1 RE (ekuivalent i retinolit) dhe 1 RE = 6 μg beta-carotene ose 12 μg alfa-carotene ose beta-cryptoxanthin.

Përveç kësaj, 1 RAE është e barabartë me 12 μg beta-carotene ose 24 μg alfa-carotene ose beta-cryptoxanthin. 1 IU është 0.3 μg retinol, 0.6 μg beta-carotene, ose 1.2 μg alfa-karotene ose beta-cryptoxanthin.

Mjerisht, në shumicën e vitaminave për gratë shtatzëna në tregun e brendshëm përmban 100% të vitaminës A nga kërkesa ditore ose më shumë. Dhe jo gjithmonë tregohet substanca në të cilën kjo vitaminë është pjesë e pilulës.

Doza maksimale e vitaminës që, me përdorim të rregullt, me një probabilitet të lartë do të çojë në një mbidozim, janë si më poshtë:

 • Fëmijët 3 vjet dhe nën, 600 mikrogol (2000 IU) retinol në ditë.
 • Fëmijët 4-8 vjeç, 900 mcg (3000 IU) retinol në ditë.
 • Fëmijët 9-14 vjeç, 1700 mcg (5.666 IU) retinol në ditë.
 • Adoleshentët 14-18 vjeç, 2800 mcg (9.333 IU) retinol në ditë.
 • Të rriturit 19 vjeç e lart, 3.000 mcg (10.000 IU) retinol në ditë.
 • Gratë shtatzëna dhe lactating, 18 vjeç ose më të rinj, 2800 mcg (9.333 IU) retinol në ditë.
 • Gratë shtatzëna dhe lactating 19 vjeç dhe më të vjetër, 3000 mcg (10,000 IU) retinol në ditë.

Disa njerëz, për shkak të veçorive të tyre metabolike, janë në rrezik të një mbidozë të vitaminës A. Ata nuk duhet ta marrin atë në formën e shtesave pa këshilla mjekësore. Këta njerëz përfshijnë:

 • Shtatzënë.
 • Pirja e duhanit.
 • Përdorni sistematikisht alkoolin dhe toksinat e tjera.
 • Ke probleme me gjëndrën tiroide.
 • Marrja e disa barnave dhe shtesave.

Problemi kryesor është se vitaminat e tepërt të yndyrës nuk mund të largohen shpejt nga trupi dhe të grumbullohen. Efekti toksik shumëzohet dhe mbahet për një kohë mjaft të gjatë pas ndërprerjes së marrjes së tyre.

4. Ushqimi si burim i vitaminës A

Cilat janë burimet më të mira të ushqimit? Le të shikojmë në tryezë.

Nga rruga, vitamina A është mjaft e qëndrueshme kur gatuar. Përjashtimi i vetëm është pijet e pasura me retinol-palmitate. Ata nuk mund të ruhen në dritë - vetëm në një enë të errët ose të errët.

Burimi i produkteve

Madhësia e shërbimit

KcalVitamina A (μg RAE)% e kërkesës ditoreDendësia ushqyese

Dega e klasës Batat 1. 180 1921.8 214 21.4 Karrota të shkëlqyera * 1 pirg. 50 1019,07 113 40,7 shkëlqyeshëm Spinaq 1 pirg. 41.4 943.29 105 45.6 Calais shkëlqyer 1 pirg. 36.4 885.36 98 48.6 Shkëlqyeshëm Mustardë 1 pirg. 36.4 865.9 96 47.6 Shkëlqyeshëm Kale 1 stack. 62.7 722 80 23 të shkëlqyera të panxharit lë 1 pirg. 38.9 551.09 61 28.3 shkëlqyeshëm Rrepë 1 pile. 28.8 549 61 38.1 pemë e shkëlqyeshme zvicerane e grurit 1. 35,535.85 60 30,6 pompë e shkëlqyeshme 1 pile. 75.8 535.36 59 14.1 sallatë e shkëlqyeshme e rominës 2 pile. 16,409.37 45 51,2 shkëlqyer Bock Choi 1 pirg. 20,4 361,16 40 35,4 Shkëlqyeshëm pjekur musk 1 pirg. 54.4 270.56 30 9.9 Piper i mirė bullgar 1 pirg. 28,5 144,03 16 10,1 të shkëlqyera Mish kafe gjysëm pirg. 10,9 128,04 14 23,4 raft i shkëlqyer Brokoli 1. 54,6 120,74 13 4.4 Shumë mirë Asparagus 1 pirg. 39,6 90,54 10 4.6 shumë mirë Laminaria 1 tbsp 10.8 81.05 9 14.9 shumë i mirë Chili 2 tsp 15,2 80,05 9 10,5 shumë i mirë Domatet 1 pirg. 32,4 74,97 8 4.6 shumë e mirë Basil 1/2 pile. 4.9 55.91 6 22.9 shume i mire Papaja 1 pc 118.7 131.1 15 2.2 karkaleca te mira 120 g 134.9 102.06 11 1.5 veze te mira 1 pc 77.5 74.5 8 1.9 bloza e mirë e Brukselit 1 pirg. 56.2 60.45 7 2.2 e mirë Grejpfrut gjysma 41 59.33 7 2.9 qumësht i mirë i lopës (i pasuruar) 120 g 74.4 56.12 6 1.5 mirë Fasule e gjelbër 1 pirg. 43,8 43,75 5 2 mirë Shalqi 1 pirg. 45.6 43.24 5 1.9 Leeks mirë 1 pirg. 32.2 42.22 5 2.6 mirë Kajsi 1 pc 16.8 33.7 4 4 mirë Korianderi 1/2 pirg. 1.8 26.99 3 29.3 mirë selino 1 pirg. 16.2 22.67 3 2.8 mirë

* Përmbajtja e beta-karotenit në karrota ndryshon shumë nga klasa në klasë.

Tabela fokusohet në burimet e beta-karotenit. Dhe këtu është arsyeja pse:

 • Beta-carotene është më e dobishme për sintezën e retinolit.
 • Kjo substancë është e sigurt dhe nuk mban rrezikun e mbidozimit.
 • Burimet e beta-karotenit përmbajnë karotenoide dhe fitonutriente të tjera të rëndësishme.

Ka një lloj tjetër ushqimi, këtë herë me origjinë shtazore, që është një burim i pashtershëm i vitaminës A në formë aktive. Ka një lloj tjetër ushqimi, këtë herë me origjinë shtazore, që është një burim i pashtershëm i vitaminës A në formë aktive Kjo është mëlçia e shpendëve dhe kafshëve:

Burimi i produktit Madhësia Kcal Vitamina A (μg RAE)% e kërkesës ditore Dendësia ushqyese Vlerësimi Mëlçia derri 30 g 40 1818.6 202 92 Excellent Mëlçia viçi 30 g 40 1419.6 157 71.7 Excellent Mëlçia pule 30 g 35 930.6 103 46.8 E shkëlqyeshme

Nëse përfshini këto produkte në dietën tuaj 2-3 herë në javë në formën e pate, stews, steaks vogla ose qofte, ju mund të jeni plotësisht i sigurt se trupi juaj është i pajisur në mënyrë adekuate me vitaminë A dhe jo vetëm. Pas të gjitha, mëlçisë është e pasur me hekur, zink, vitamina B, acid folik (80-85 mg në 30 gramë), fosfor dhe selen. Një produkt i rrallë që mburret me një grup të tillë të pasur të mikronutrientëve.

përfundim

Vitamina A është thelbësore për ruajtjen e bukurisë dhe shëndetit. Në vendet e zhvilluara, ku të gjitha produktet e mundshme janë në dispozicion për njerëzit - burimet e kësaj vitaminë, mungesa është jashtëzakonisht e rrallë. Në dorë ka gjithmonë ushqimin e duhur dhe shtojcave sintetike të vitaminës. Shansi i një mbidozë do të jetë shumë më i lartë.

Mënyra më e sigurt dhe më e dobishme për një person për të marrë standardin e tij të vitaminës A është të hani ushqime të pasura me beta-carotene dhe nganjëherë përfshijnë mëlçinë në dietën tuaj. Karotenoidet dhe retinoidet absorbohen vetëm në praninë e yndyrës.

Sinqerisht, Elena Dyachenko

Konsulenti juaj personal në çështjet e harmonisë

1. Për çfarë është vitamina A?
1. Për çfarë është vitamina A?
Pse kaq?

 • Зуботехническая лаборатория

  Детали
 • Лечение, отбеливание и удаление зубов

  Детали
 • Исправление прикуса. Детская стоматология

  Детали