Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Simptomat dhe trajtimi i hepatitit A (sëmundja Botkin). Parandalimi dhe vaksinimi kundër virusit

 1. Informacione të përgjithshme Hepatiti A (emri i dytë është sëmundja Botkin ) është një infeksion...
 2. Si ndodh infeksioni?
 3. Klasifikimi i hepatitit A
 4. Simptomat e Hepatitit A
 5. Diagnoza e hepatitit A
 6. Trajtimi i hepatitit A
 7. mjekët
 8. Hepatiti A dhe shtatzënia
 9. Ushqimi, ushqimi për sëmundjen e Botkin

Informacione të përgjithshme

Hepatiti A (emri i dytë është sëmundja Botkin ) është një infeksion i zorrëve që shpesh ndodh tek fëmijët. Gjatë zhvillimit të tij ndodh dehja e përgjithshme e organizmit, por më së shumti është prekur nga mëlçia e njeriut. Si rregull, hepatiti A nuk zhvillohet në një fëmijë, por në një grup të tërë fëmijësh të cilët janë në kontakt të ngushtë me njëri-tjetrin. Më shpesh sëmundja prek fëmijët ndërmjet moshës tre dhe shtatëvjeçare. Megjithatë, të rriturit gjithashtu vuajnë nga hepatiti A. Në një përqindje prej më shumë se 60% të rasteve të sëmundjes ndodhin tek fëmijët. Sëmundja është shumë e rrallë në foshnjat të cilët janë të mbrojtur kundërtrup nënë.

Hepatiti A virus

Hepatiti A është një sëmundje akute infektive që zhvillohet nën ndikimin e virusit.

Hepatiti A është rezistent ndaj një numri substancash - acide , eteri , klori . Megjithatë, ai është i ndjeshëm ndaj tyre farmalinë , dhe në vlon vdes në 5 minuta.

Virusi është excreted nga trupi i njeriut së bashku me feces, dhe personi ka qenë ngjitëse që nga fundi i periudha e inkubacionit dhe gjatë periudhës së paraburgimit. Në feces e një personi me një virus të verdhë të zhvilluar tashmë nuk është zbuluar. Virusi hyn në trup përmes membranave mukozale të traktit gastrointestinal.

Në hepatiti A viral, kohëzgjatja e periudhës së inkubacionit mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme dhe varion nga 7 në 50 ditë. Por në thelb ajo varion nga 15 deri në 30 ditë.

Riprodhimi i grimcave virale ndodh në citoplazmën e qelizave të mëlçisë. Pasi ata lënë qelizat e mëlçisë, ata menjëherë hyjnë në kanalet biliare dhe pastaj, së bashku me biliare, ata përfundojnë në zorrë.

Hepatocitet (qelizat e mëlçisë) janë dëmtuar për shkak të inflamacionit që zhvillohet në mëlçi. Nga ana tjetër, procesi inflamator është pasojë e sulmit të sistemit imunitar të trupit në qelizat e mëlçisë të prekur nga virusi. Si rezultat, hepatocitet e infektuara vdesin, manifestimet e sëmundjes Botkin dhe funksionimi i mëlçisë është i dëmtuar.

Si ndodh infeksioni?

Burimi i infeksionit është një person i infektuar me një virus Burimi i infeksionit është një person i infektuar me një virus. Me daljet e saj, miliarda viruse lëshohen në mjedis. Nëse një person konsumon ujë ose produkte që janë infektuar me virusin e hepatitit A, atëherë virusi hyn në zorrën e njeriut dhe pastaj, së bashku me qarkullimin e gjakut, lëviz në mëlçi dhe pushton hepatocitën.

Kështu, rruga e transmetimit të virusit të hepatitit A është fekal-orale . Shumë shpesh, infeksioni me sëmundjen ndodh në vende me një klimë të nxehtë në kontinente të ndryshme.

Hepatiti quhet edhe "sëmundja e duarve të pista". Në vendet e qytetëruara, për shkak të funksionimit normal të shërbimeve sanitare dhe publike, si dhe për shkak të respektimit të rregullave të higjienës nga popullata, njerëzit rrallëherë marrin hepatit. Prandaj, antitrupat në këtë sëmundje prodhohen në një numër shumë të vogël njerëzish. Kontaktimi me transportuesin e virusit, personat që nuk kanë antitrupa, janë në rrezik të infeksionit. Prandaj, gjatë udhëtimeve në vendet e Azisë dhe Afrikës, infeksioni midis bashkëqytetarëve tanë është relativisht i zakonshëm.

Një person i shëndetshëm mund të ketë kontakt me pacientin pa rrezikuar infeksionin. Në të njëjtën kohë është më e rëndësishme që të zbatohen rreptësisht të gjitha rregullat e higjienës. Por është mirë që të izolohen fëmijët nga pacientët me hepatitin A.

Për të përcaktuar shkallën e rrezikut të infektimit nga sëmundja për të vendosur nëse vaksinimi është i këshillueshëm, mund të kryhet një test i veçantë i gjakut, i cili përcakton nëse antitrupa të virusit të hepatitit A gjendet në trupin e njeriut. Nëse zbulohen, kjo do të thotë se personi është i pranishëm. imunitet virus, dhe vaksinimi nuk është e nevojshme. Hepatiti A përsëri njerëzit pothuajse nuk sëmuren. Në mungesë të antitrupave ekziston rreziku i infektimit, që do të thotë se nevojitet një vaksinim.

Para një infeksioni të mundshëm ose pas dy javësh, një person mund të hyjë imunoglobulina , e cila gjatë kësaj periudhe do të mbrojë kundër infeksionit ose nga zhvillimi i sëmundjes në trup.

Klasifikimi i hepatitit A

Ka një ndarje të hepatitit A në disa lloje sipas kritereve të ndryshme. Në varësi të manifestimeve të sëmundjes, një variant tipik është sekretuar (verdhëz është i pranishëm në pacient) dhe një variant atipik (pa verbues). Nëse ky i fundit është rasti, atëherë ndonjëherë sëmundja kalon pa u vënë re, pasi që fëmija në këtë rast vuan vetëm nga një çrregullim i shkurtër i stolive.

Duke vlerësuar rrjedhën e sëmundjes Botkin në një fëmijë, mjekët lëshojnë një formë të butë (shumica e rasteve), një formë e moderuar (rreth 30% e rasteve), një formë e rëndë (rrallë, afërsisht 1-3% e rasteve).

Simptomat e Hepatitit A

Sëmundja e Botkin gjatë periudhës së inkubacionit gradualisht fillon të tregojë disa shenja karakteristike Sëmundja e Botkin gjatë periudhës së inkubacionit gradualisht fillon të tregojë disa shenja karakteristike. Një person mund të shqetësohet ethe si dhe manifestimet dyspeptike (të vjella, të përzier, hidhërim në stomak dhe hipokondrium të drejtë). Një fëmijë mund të rrisë temperaturën e trupit pak gjatë ditëve të para. Përveç kësaj, simptomat e sëmundjes Botkin manifestohen nga dobësia dhe errësimi i urinës. Më vonë, pacienti zhvillon verdhëz - sklera fiton një ngjyrë të verdhë karakteristike, lëkura dhe feces në të njëjtën kohë bëhen të zbardhur. Yellowness manifestohet në trup shumë shpejt, pothuajse brenda natës. Ky shtet zgjat tre deri në gjashtë javë. Për më tepër, pas shfaqjes së verdhëzës, pacienti fillon të ndihet pak më mirë. Mesatarisht, sëmundja zgjat rreth 40 ditë. Në këtë kohë, bëhet trajtim adekuat. Por kohëzgjatja e periudhës së sëmundjes mund të ndikohet nga faktorë të ndryshëm, p.sh. mosha, qasja e drejtë ndaj terapisë, prania e sëmundjeve të tjera me natyrë kronike.

Në rreth 15% të njerëzve të prekur nga virusi i hepatitit, sëmundja bëhet kronike dhe mund të zgjasë deri në 9 muaj. Në shumicën e rasteve, hepatiti A manifeston simptoma tipike dhe pacienti rimëkëmbet plotësisht nëse ndjekin rekomandimet e mjekut, si dhe dietë .

Hepatititi A ndikohet më së shumti nga fëmijët që nuk kanë mbushur akoma pacientët e moshës një vjeçare, të rritur dhe të moshuar. Në fëmijët parashkollorë, hepatiti viral A është më i butë, ndërsa tek pacientët e rritur shfaqen simptomat e hepatitit A, me dehje të rëndë. Sëmundja mund të zgjasë deri në tre muaj, pavarësisht nga trajtimi i ndërmarrë.

Është e nevojshme të merret parasysh fakti që të gjithë hepatiti, me ndonjë origjinë, shfaq simptoma të ngjashme. Prandaj, është shumë e rëndësishme që menjëherë të konsultoheni me mjekun dhe t'i nënshtrohet një shqyrtimi të plotë.

Diagnoza e hepatitit A

Për të diagnostikuar një pacient me hepatit A, mjeku duhet të shqyrtojë me kujdes epidemiologjinë e pacientit. Në këtë rast, ne po flasim për cilat vende personi vizitoi, çfarë hëngri me të, nëse kishte kontakte me pacientë etj. Përveç kësaj, testet bëhen domosdoshmërisht - testet e përgjithshme dhe biokimike të gjakut, analiza e shënuesve të hepatitit viral, analiza e urinës, coagulogram .

Kriteri kryesor për diagnozën e formës akute të sëmundjes Botkin është izolimi i antitrupave të hepatitit A nga gjaku i njeriut. Ato mund të zbulohen në gjak vetëm gjatë periudhës akute të sëmundjes.

Trajtimi i hepatitit A

Nëse një person është diagnostikuar me hepatit A, atëherë terapia specifike nuk praktikohet, pasi pacienti rimëkëmbet pa trajtim. Në mjekësinë moderne, përpjekjet e specialistëve përqendrohen në reduktimin e përmbajtjes së substancave të dëmshme në trupin e njeriut dhe largimin e tyre. Substancat e tilla fillojnë të shfaqen në trupin e njeriut në një kohë kur mëlçia është dëmtuar dhe funksionet e saj bazë janë të dëmtuara. Rrjedhimisht, pacientët u jepen zgjidhje detoksifikimi si dhe glukoza. Ata janë treguar duke marrë vitamina dhe hepatoprotectors (këto barna mbrojnë qelizat e mëlçisë). Me sëmundjen Botkin nuk ka nevojë për terapi antivirale. Nëse mjekët merren me një rast të rëndë të sëmundjes, atëherë parimi i trajtimit nuk ndryshon, por vëllimi i barnave të përshkruara rritet.

Në procesin e trajtimit është e rëndësishme që të përmbahen në një konsum të veçantë diete. Ushqimi duhet të jetë i lartë në kalori dhe i balancuar. Është e nevojshme për të futur në proteinat dietë të përditshme në formën e mishit të ligët dhe peshk, vezë, djathë të ulët yndyrë. Karbohidratet duhet të konsumohen në formë qull, patate, bukë, sheqer. Yndyrnat duhet të zgjedhin një origjinë bimore, si dhe të përdorin periodikisht gjalpë. Përveç kësaj, është e rëndësishme për fëmijën të hani shumë perime, fruta dhe lëngje. Në të njëjtën kohë, në dietën nuk lejohen yndyrna të zjarrta, mish yndyror, peshk, salcice, ushqime me erëza, bishtajore, çokollata, mish të tymosur etj.

Po aq e rëndësishme është një pushim i plotë dhe një gjendje paqeje emocionale dhe fizike. Fëmijët që mbajnë sëmundjen lehtë, duhet të kufizoni aktivitetin fizik. Por nëse fëmija vazhdimisht ndihet i keq, atëherë duhet t'i përmbahet pjesës tjetër të shtratit.

Pas rimëkëmbjes, fëmijët duhet të jenë nën mbikëqyrje mjekësore. Nëse, pas dy ekzaminimeve, fëmija nuk tregon ndonjë parregullsi në gjendjen shëndetësore, atëherë ai largohet nga regjistri.

Me hepatitin A, prognoza është e favorshme, në njerëzit, mëlçia është restauruar plotësisht. Në raste të rralla, mëlçia mbetet e zgjeruar, por nuk ndikon në funksionimin e saj.

mjekët

mjekësi

Parandalimi i Hepatitit A

Masa kryesore parandaluese është vaksina kundër sëmundjes Botkin Masa kryesore parandaluese është vaksina kundër sëmundjes Botkin. modern vaksinë shumë efektive dhe kanë imunogjenitet të lartë. Vaksina duhet të administrohet dy herë, me interval prej gjashtë muaj deri në një vit. Pas futjes së vaksinës, personi është i mbrojtur nga infeksioni i virusit deri në 10 vjet.

Vaksinimi u jepet fëmijëve që kanë mbushur moshën tre vjeçare, si dhe të rriturve që nuk kanë pasur kurrë hepatitin A. Është gjithashtu e rëndësishme që të vaksinohen ata njerëz që kanë një rrezik në rritje të infeksionit.

Janë përcaktuar disa kategori personash që kanë nevojë të vaksinojnë kundër hepatitit A. Para së gjithash, këto janë anëtarë të familjes së një pacienti me hepatit A dhe njerëz që janë në kontakt të ngushtë me të. Individët që kanë pasur marrëdhënie seksuale me pacientët duhet të marrin vaksinime. Vaksinimi është gjithashtu i nevojshëm për ata që jetojnë në rajone ku regjistrohen shumë raste të sëmundjes; njerëzit që synojnë të vizitojnë vendet ku hepatiti A është i zakonshëm; homoseksualët; ata që përdorin drogë.

Vaksinat për hepatit duhet të merren edhe nga punonjësit e lagjeve infektive të spitaleve, të gjithë personelit të institucioneve të fëmijëve, të punonjësve të sektorit të furnizimit me ujë dhe hotelerisë, të njerëzve që vuajnë nga sëmundje kronike të mëlçisë.

Nëse dikush në familje është i sëmurë me sëmundjen Botkin, rekomandohet që të gjithë anëtarët e familjes të ekzaminohen për praninë e antitrupave ndaj hepatitit A. Përveç kësaj, si një parandalim i sëmundjes, secili duhet të ndjekë rregullat më të thjeshta të higjienës: lani duart sa më shpesh që të jetë e mundur, përdorni gjithmonë sapun. Është shumë e rëndësishme që në moshë të hershme t'u mësojë fëmijëve të respektojnë rregullat e parandalimit.

Hepatiti A dhe shtatzënia

Nëse një grua po planifikon barrë , ajo ka nevojë për një vaksinë kundër hepatitit A, meqë sëmundja mund të shkaktojë ndërlikime të shtatzënisë dhe madje edhe të lindjes së parakohshme. Nëse vaksinimi nuk është kryer, atëherë gruaja shtatzënë duhet të dijë qartë se si transmetohet sëmundja Botkin, pasi që parandalimi në këtë rast është një pikë shumë e rëndësishme.

Ushqimi, ushqimi për sëmundjen e Botkin

Hepatiti A Ushqimi

 • Efikasiteti: efekt terapeutik pas 10 ditësh
 • Kushtet: nga 3 muaj e më shumë
 • Kostoja e produkteve: 1200-1400 rubla. në javë

Lista e burimeve

 • Sëmundjet infektive. Udhëheqja kombëtare. Ed. ND Yushchuk, Yu.Ya. Vengerov. M .: GEOTAR-Media. 2009;
 • Uchaiki V.F., Nisevich N.I., Cherednichenko T.V. Hepatitit viral A në TTU. - M., 2003;
 • Esaulenko EV, Gorchakova OV, Chernov M.Yu. Kursi klinik i hepatitit A gjatë periudhave me intensitet të ndryshëm të procesit epidemik. Medline Express. 2004;
 • Mayer KP Hepatiti dhe efektet e hepatitit. Një udhëzues praktik. Trans. me të. / Ed. AA Sheptulin. - M .: Geotar Medicine, 1999;
 • Trajtimi i hepatitit viral. AA Klyuchareva, N.V. Goloborodko, L.S. Zhmurovskaya et al. / Ed. AA Klyuchareva - Minsk: Doktor Disign Ltd., 2003.
Si ndodh infeksioni?
Si ndodh infeksioni?

 • Зуботехническая лаборатория

  Детали
 • Лечение, отбеливание и удаление зубов

  Детали
 • Исправление прикуса. Детская стоматология

  Детали