Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Si të hiqni një shenjë nga një qen - këshilla dhe këshilla të dobishme. Si të merrni një tik-tak nga një qen?

 1. Simptomat e pranisë së tik-takëve
 2. Vendet më të ekspozuara ndaj kafshimeve
 3. Hapi i heqjes së masës së largimit
 4. Çfarë duhet të bëni nëse koka mbetet
 5. Çfarë sëmundjesh vuajnë ticks?
 6. parandalim
 7. Si të zbuloni një shenjë?
 8. Si të mbrosh një kafshë nga dëmtuesit?
 9. Si të tërhiqni plotësisht një shenjë nga një qen
 10. Mënyra e dytë për të hequr shenjën nga trupi i qenit
 11. Mbetjet e një tik-tak nën lëkurën e një kafshe: çfarë të bëni
 1. Pështymja e grabitqarit të gjakut përmban një lloj anestezi, kjo shpjegon pse kafshimi është praktikisht pa dhimbje.
 2. Në total në këtë botë është e mundur të llogaritet, në total rreth 48 mijë asgjë.
 3. Në gjithë jetën e tyre, ata mezi zvarriten 10 metra, nuk preferojnë ta ndjekin viktimën dhe të presin për të.
 4. Në përgatitje për dimër, femra paraqet vezë, hibernates, ndërsa meshkujt nuk jetojnë në pranverë.
 5. Një femër është pak më e madhe se një mashkull 3-4 mm në gjatësi, por pas gjirit rritet në 10 mm.
 6. Nuk u pëlqen moti i nxehtë dhe i thatë, duke preferuar hije dhe lagështi.
 7. Simptomat e pranisë së tik-takëve

  Nga të gjitha 100% të artropodëve, vetëm 2% kanë një rrezik serioz.

  Në asnjë rast nuk mund të bëhet një diagnozë në bazë të vëzhgimeve të tij. Dhe për të dhënë ilaçe, veçanërisht pasi ato janë shumë toksike dhe mund të dëmtojë edhe më shumë.

  Simptomat e infeksionit (më të zakonshme për klimën tonë):

  1. Apatia, letargji.
  2. Urinë të kuqe ose të errët, madje edhe të zezë.
  3. Mungesa e oreksit.
  4. Frymëmarrje e shpejtë.
  5. Rritja e temperaturës - deri në 41 gradë.

  Vendet më të ekspozuara ndaj kafshimeve

  1. Sqetull.
  2. Zona e gjoksit.
  3. Mes gishtërinjve.
  4. Prapa veshëve.
  5. Bërtit lart

  Bërtit lart

  Hapi i heqjes së masës së largimit

  Gjetja e gjakut duhet të veprojë shpejt:

  Ka metoda të tjera për largimin e vizitorëve të padëshiruar dhe të dëmshëm. Nga ana tjetër, nxjerrja duke përdorur një fije:

  Përzierje e trashë me petkun e naftës, nuk do të jetë në gjendje të marrë frymë dhe do të bjerë nga vetja. Është e rëndësishme të mos humbasësh këtë moment, përndryshe tik-takë do të kafshojë qenin ose dikë nga anëtarët e familjes përsëri.

  Nëse para se të zhvendoseni me piskatore, të lëreni luledielli ose vaj lubrifikues në një tik-tak, ajo do të shkojë më shpejt.

  Gjëja më e vështirë, sipas mbarështuesve me përvojë të qenëve, është që të mbajë qen kur ajo dhemb. Procedura nuk është e këndshme dhe rrezikon të bëheni të gërvishtur dhe të kafshuar. Vetëm nëse nuk mund të përballoni, nuk mund të bëni pa ndihmës, nëse keni një kopje të madhe, dy janë duke mbajtur, një "vepron", flasin me qetësi dhe stroking për të minimizuar stresin. se ishte e mirë, dhe herën tjetër nuk do të tërhiqte pacientin nga poshtë shtratit.

  Çfarë duhet të bëni nëse koka mbetet

  Nëse nuk mund ta hiqni tërësisht shiritin, dhe koka mbeti ende në trupin e qenit, nuk keni nevojë të bëni panik. Është e nevojshme për ta marrë atë në mënyrë që infeksioni të mos vazhdojë:

  1. Duket si një pikë e zezë, dhe ju mund ta tërheqni atë thjesht si një copëz, me ndihmën e një gjilpëre, të cilën ju së pari duhet të ndezni për dezinfektim.
  2. Gjithashtu mund të provoni të aplikoni fasha të ngrohta për të ndihmuar trupin të refuzojë vetë objektin e huaj.
  3. Nëse kjo nuk ishte e mundur, duhet të kontaktoni veterinerin tuaj.

  Masat e nevojshme pas procedurës:

  Pas kësaj, mbetet të presë dhe të shpresojë shëndetin qeni po vjen për ndryshimin apo jo përkeqësim. Nëse, sidoqoftë, dyshoni se diçka është e gabuar, sigurohuni që të kaloni një provim. Infeksionet që tik-takët mund të tolerojnë janë shumë të rrezikshme dhe disa janë edhe vdekjeprurëse.
  Pas kësaj, mbetet të presë dhe të shpresojë shëndetin  qeni po vjen  për ndryshimin apo jo përkeqësim

  Çfarë sëmundjesh vuajnë ticks?

  1. Piroplasmosis. Ata tolerojnë marimadat ixodic, mund të ndodhin si në mënyrë akute dhe kronike. Infeksion me rrezikshmëri të rrezikshme nëse nuk kthehet në kohë për ndihmë mjekësore.
  2. Sëmundje Lyme. Simptomat janë në shumë mënyra të ngjashme me simptomat e gripit, mund të shkojnë në mënyrë të padukshme deri në 3.5 muaj dhe vetëm atëherë sëmundja manifestohet në fazën akute.
  3. Ehrlichiosis. Kafsha refuzon të hajë, nyjet limfatike janë shpesh të zgjeruara, ndoshta hunda.

  Ticks mund të mbajnë dhe transmetojnë një bandë të tërë, duke e bërë të vështirë për të punuar diagnostikimin.

  parandalim

  Ekzistojnë një numër rregullash se si të nxirren një shenjë qeni. Ata nuk mund të neglizhohen, sepse çlirimi i dëmtuesve është një proces serioz dhe i përgjegjshëm. Pra, në rastin e tërheqjes së pakujdesshme përgjatë boshtit, proboscis do të dal dhe përgjithmonë rrinë në trupin e manar. Për të hequr një insekt, mos e shtrydhni trupin e tij ose ta heqni atë larg. Kjo mund të çojë në shkarkimin e patogjenëve infektive ose inflamacion.

  Si të zbuloni një shenjë?

  Ticks janë të famshëm për gatishmërinë e tyre, dhe për këtë arsye është e nevojshme për largimin e tyre nga trupi i kafshës shumë shpejt. Në qen me flokë të shkurtër, është më e lehtë të njohësh armikun, në funksion të dukshmërisë më të madhe. Dhëmbët janë mjaft të vogla në madhësi (deri në gjysmë centimetër), me një mburojë në anën e pasme. Para fillimit të ushqimit të tij, ngjyra e insektit është ngjyrë kafe ose e zezë, por pas depërtimit ajo i ngjan një bizele të pista të verdhë ose rozë. Sidomos me kujdes duhet të inspektohen vendet me lëkurë të hollë: baza e kafkës, zona e barkut, veshët. Kur palpating, është e rëndësishme për të lëvizur kundër lesh e kafshëve, e cila do të ndihmojë për të zbuluar ticks që tashmë janë vendosur poshtë. Inspektimi kryhet në doreza për shkak të respektimit të masave të sigurisë personale.

  Si të mbrosh një kafshë nga dëmtuesit?

  Mbrojtja absolute për kafshën tuaj është e pamundur të ofrohet. Kjo çështje duhet të trajtohet në mënyrë të plotë, duke pasur parasysh metodat në dispozicion të kujdesit:

  • Spray, pika dhe mjete të tjera të veçanta. Ata duhet të trajtojnë me kujdes qafën dhe lëkurën e qenve, duke filluar nga fundi i marsit. Këto barna mbrojtëse kanë udhëzimet e tyre, rekomandimet, kundërindikimet për përdorim. Ju duhet t'i studioni me kujdes, sepse për secilën moshë të qenit ka gamën e vet të mjeteve.
  • Collars. Ata janë të veshur në një kafshë pak para fillimit të ecjes. Është mirë të kombinohen lidhjet me pika, pasi që në vetvete nuk garantojnë një mbrojtje prej njëqind për qind.

  Nëse ende nuk mund ta hiqni veten, ose gjendja e qenit është përkeqësuar, duhet menjëherë të kontaktoni veterinerin tuaj për ndihmë.

  Pra, këtu duhet të nxjerrim në pah mjete të tilla:

  • piskatore, që kanë domosdoshmërisht një tip të trashë;
  • në rast nevoje, një xham zmadhues;
  • alkooli si një dezinfektues;
  • të gjitha llojet e agjentëve antiseptikë;
  • shiringë;
  • doreza (latex i përshtatshëm, gome);
  • mund të ketë nevojë për naftë;
  • ndriçim shtesë.

  Pasi të keni përgatitur të gjithë përbërësit e listuara më sipër, mund të filloni procedurën për heqjen e një tik-tak nga një qen.

  Si të tërhiqni plotësisht një shenjë nga një qen


  Ekspertët rekomandojnë rifitimin e kafshës para fillimit të procedurës së heqjes Ekspertët rekomandojnë rifitimin e kafshës para fillimit të procedurës së heqjes. Përndryshe, rekomandohet të thërrasësh dikë si një dorë shtesë në mënyrë që të jesh në gjendje ta mbash qenin me besim.

  Është e domosdoshme që mjeti i zgjedhur për heqjen duhet të jetë dezinfektuar plotësisht me alkool ose, nëse është një pajisje metalike, pastaj kalcinuar për një minutë ose dy mbi zjarrin.

  Është e rekomandueshme që të kryeni heqjen e insekteve me doreza, sepse është më mirë të mos kontaktohet drejtpërdrejt me dëmtuesit:

  • është shumë, shumë e pakëndshme, e neveritshme;
  • kështu që personi e mbron veten nga infeksioni i mundshëm.

  Hapi i ardhshëm është heqja e flokëve nga zona e pickimit, pas së cilës pincë duhet të vendosen në mënyrë që këshilla e saj të mund të fiksoje tik-takun sa më afër që është e mundshme me proboscis. Vlen të dihet se në asnjë rrethanë nuk duhet të vendoset shenja rreth barkut. Tani një lëvizje e ngadaltë pa shkathtësi të rëndësishme duhet të tërheqë insektin lart. Në këtë procedurë, është e nevojshme të përjashtoni çdo lëvizje të mprehtë, përndryshe ju mund të heqni barkun dhe, në përputhje me rrethanat, lini kokën nën lëkurë.

  Çfarë duhet të bëni më pas me një pickim të qenit nga një qen? Është dezinfektuar me kujdes duke përdorur alkool ose larë me një zgjidhje sapuni të përgatitur paraprakisht në bazë të sapun për lavanderi (A duhet!). Për të përshpejtuar procesin e shërimit të plagës së qenit, ekspertët rekomandojnë trajtimin me një antiseptik.

  Kur më e keqja është e gjatë, ju duhet patjetër të kontrolloni kafshën për praninë e ticks tjera. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet stomakut, qafës, fytyrës, zonës interdigitale në të gjitha këmbët, veshët (ndonjëherë ato mund të "duken" drejtpërdrejt nga veshi).

  Mënyra e dytë për të hequr shenjën nga trupi i qenit

  Kjo metodë është e thjeshtë, më e shpejtë dhe në të njëjtën kohë mjaft efektive. Gishtat duhet të jenë me kujdes, pa e shtrydhur trupin e tik-takës, duhet shpejt të rrotullohet insektet - kjo është e ngjashme me fërkimin e zakonshëm me gishtat. Ky lloj veprimi nuk i pëlqen shenjën, dhe ai në mënyrë të pavarur fillon të përpiqet të dalë. Me ekzekutimin e duhur të teknikës së heqjes së insekteve, rreziku i një mbetjeje kokë në trupin e qenit bëhet i papërfillshëm.

  Ju duhet të kuptoni se nga hera e parë kjo metodë mund të mos funksionojë dhe është pikërisht kjo frikë që do të shtypë insektin e neveritshëm. Metoda, natyrisht, është shumë më e pakëndshme sesa përdorimi i piskatore, por më efektive. Në internet ju mund të gjeni shumë video ku largimi i një tik-tak me lëvizje të ngjashme rrethore me gishtat tuaj është demonstruar qartë.

  Mbetjet e një tik-tak nën lëkurën e një kafshe: çfarë të bëni


  Nuk përjashtohet situata në të cilën edhe një veprim i saktë mund të lërë një pjesë të dëmtuesve nën lëkurën e një qeni Nuk përjashtohet situata në të cilën edhe një veprim i saktë mund të lërë një pjesë të dëmtuesve nën lëkurën e një qeni. Në këtë rast urgjentisht rekomandohet të kërkoni ndihmë profesionale nga një veteriner. Megjithatë, nëse nuk ka mundësi të tillë, atëherë ekspertët rekomandojnë që të angazhohen në mënyrë të pavarur në nxjerrjen e mbetjeve duke përdorur një gjilpë që ishte dezinfektuar më parë. Heqja duhet të jetë e ngjashme me eliminimin e zakonshëm të skeleteve.

  Është e rëndësishme të mbani mend këtu se një metodë e tillë me siguri do të jetë mjaft e dhimbshme për një kafshë dhe nuk përjashton rrezikun e infeksionit në një plagë të hapur.

  Përkundër faktit se në qytet shumica e njerëzve kanë qen në apartamentet e tyre, kafshët kanë një shans mjaft të madh për të marrë një tik-tak. Nuk është fakti se tikku kafshon kafshën, por fakti që pronarët nuk e njohin qenin dhe çfarë të bëjë pasi kjo është e frikshme.

  Si të hiqni me siguri shiritin. Metoda numër 1

  Metoda numër 2

  Nëse nuk e dini se qeni është i sigurt, atëherë kjo metodë është për ju. Merrni një gjilpërë dhe ndizni atë në pllakë (mbajini gjilpërën me pincë ose ndonjë send tjetër në dorë për të mos u djegur), pastaj ngjiteni gjilpërën në trupin e tik-takit. Kini kujdes që të mos digjeni qenin. Mbajeni gjilpërën për një kohë në një insekt, pastaj hiqni shenjën si në metodën e mëparshme.

  Metoda numër 3

  Rregullat bazë dhe të nevojshme gjatë heqjes së tastit

  Nuk mjafton të dimë se si të marrësh një qen nga një shenjë, gjithashtu duhet të dish se cilat masa paraprake duhet të merren.

  Masat paraprake dhe Parandalimi

  Së pari, në fillim të pranverës, blini një jakë qeni që mbron nga ticks. Përveç kësaj, ju mund të pikoj në gërmoj mjet i përkëdhelur të veçantë.

  Së treti, në kulmin e përhapjes së këtyre ticks, përpiquni të shmangni ecjen në pyll, në bar të gjatë, etj.

  Çfarë duhet të bëni pas heqjes së tastit

  Nëse nuk jeni të sigurt në aftësitë tuaja dhe nuk e dini qenin, shkoni në klinikën veterinare më të afërt. Atje, kafsha do të sigurojë ndihmën e nevojshme.

  Nëse nuk ishte e mundur të shmangni pickimin e tik-takëve, mos u shqetësoni dhe mos u shqetësoni. Mblidhni dhe heshtur hiqni insektin. Nëse është e nevojshme, konsultohuni me një profesionist. Gjëja kryesore - në kohë për të marrë masat e nevojshme, dhe qeni juaj do të ndjehen të madh.

  Avid dashuruar qen ose thjesht pronarët e miqve ashpër shpesh pyes veten: si për të marrë një tik-tak nga një qen. Duke vërejtur insektin në lëkurën e një manar, pronarët menjëherë përpiqen ta shpëtojnë qen nga telashet. Veprime të pahijshme mund të çojnë në pasoja negative, sëmundje të zgjatur të kafshëve.

  Më shpejt për të zbuluar një tik-tak, një pickim, aq më pak ka gjasa që të infektojë sëmundjet e ndryshme të qenit. Është krejt e mundur të nxjerrim tik-takën në shtëpi, gjëja kryesore është ta bësh me kujdes dhe pa lëvizje të papritura.

Si të mbrosh një kafshë nga dëmtuesit?
Çfarë sëmundjesh vuajnë ticks?
Si të zbuloni një shenjë?
Si të mbrosh një kafshë nga dëmtuesit?
Çfarë duhet të bëni më pas me një pickim të qenit nga një qen?

 • Зуботехническая лаборатория

  Детали
 • Лечение, отбеливание и удаление зубов

  Детали
 • Исправление прикуса. Детская стоматология

  Детали