Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Si të dalloni kollën alergjike nga të ftohtit: tek të rriturit, tek fëmijët, simptomat dhe trajtimi, si ndryshon, si të njohin dhe përcaktojnë, mësojnë, kuptojnë

 1. simptomat
 2. trajtim
 3. Parandalimi i sëmundjeve

[rev_slider about]

Njerëzit nuk i kushtojnë gjithmonë vëmendje kollë , duke menduar se kjo është një ftohje e thjeshtë, por ju nuk duhet ta trajtoni këtë simptomë poshtërisht, sepse kollitja shpesh mund të jetë asgjë më shumë se një manifestim i një reaksioni alergjik. Në fakt, një sëmundje e tillë mund të ketë pasoja shumë serioze, prandaj, është e nevojshme që të trajtohet saktë dhe në kohën e duhur një kollë alergjike. Për ta bërë këtë, pas shfaqjes së simptomave të para, kontaktoni një institucion mjekësor. Sidomos shpesh, kollitja alergjike manifestohet në pranverë dhe në vjeshtë, kur probabiliteti i një alergen që hyn në trup rritet ndjeshëm. Njerëzit nuk i kushtojnë gjithmonë vëmendje  kollë  , duke menduar se kjo është një ftohje e thjeshtë, por ju nuk duhet ta trajtoni këtë simptomë poshtërisht, sepse kollitja shpesh mund të jetë asgjë më shumë se një manifestim i një reaksioni alergjik

Shkaku i kësaj patologjie, natyrisht, është reagimi i trupit ndaj alergjenit, por ky alergjen mund të jetë ndryshe. Kollitja më e zakonshme e shkaktuar nga alergjitë ndodh kur në kontakt me kafshët, polen, pluhurin, insektet dhe kështu me radhë. Kjo është, çdo alergen që mund të hyjë në trupin e njeriut përmes traktit respirator mund të shkaktojë një sëmundje të tillë. Por kollitja alergjike ka simptoma karakteristike, kështu që është e mundur të dallojmë atë nga një i ftohtë edhe në shtëpi, por për një diagnozë të saktë, është më mirë të konsultoheni me mjekun gjithsesi.

simptomat

Siç është përmendur tashmë, është e lehtë të dallosh një kollë të ftohtë nga një kollë alergjike, sepse ajo ka disa karakteristika dalluese. Një kollë e shkaktuar nga alergjitë mund të ndodhë menjëherë pasi alergjia të hyjë në trup, më së shpeshti ndodh pas disa minutash pas acarimit. Megjithatë, është paroxysmal në natyrë dhe mund të ndodhë në çdo kohë të ditës. Më shpesh, një kollë alergjike manifestohet natën, shoqëruar me lëshimin e pështymës së qartë. Siç është përmendur tashmë, është e lehtë të dallosh një kollë të ftohtë nga një kollë alergjike, sepse ajo ka disa karakteristika dalluese

Tipari kryesor i kollës alergjike është mungesa e temperaturës së trupit dhe kjo mund të jetë arsyeja kryesore për kontaktimin e specialistit.

Ka një pamje klinike të caktuar që tregon ndodhjen e një patologjie të tillë. Simptomat kryesore të kollës, me origjinë alergjike, janë:

 • skuqje e lëkurës;
 • kruarje;
 • vaditje;
 • kollë e shpeshtë paroksizëm, e shoqëruar me lirimin e pështymës.

Në vetvete, një kollë alergjike nuk mban shumë rrezik, por mund të shkaktojë stenozë të laringut. Për të rriturit, edemi i laringut nuk është aq i rrezikshëm, por në fëmijët shpesh bëhet shkak i vdekjes. Edemë laringo mund të ndodhë nëse nuk kryhet trajtimi korrekt i kollës alergjike. Për më tepër, është shumë e rëndësishme që kjo patologji të trajtohet si duhet dhe kjo kërkon ndihmën e një mjeku.

Kollitja alergjike mund të shkaktojë alergenet që hyjnë në trup përmes traktit të frymëmarrjes, siç është treguar tashmë, mund të jetë poleni, pluhuri, lesh kafshëve dhe kështu me radhë. Kjo është, nëse një person Kollitja alergjike mund të shkaktojë alergenet që hyjnë në trup përmes traktit të frymëmarrjes, siç është treguar tashmë, mund të jetë poleni, pluhuri,  lesh  kafshëve dhe kështu me radhë ka një tendencë në shfaqjen e një reaksioni alergjik, atëherë ai duhet të shmangë kontaktin me alergeneve të tilla sa më shumë që të jetë e mundur. Dhe nëse sëmundja ende manifestohet, është e nevojshme, nëse është e mundur, për të eliminuar alergjen dhe për të minimizuar kontaktin me të.

trajtim

Trajtimi i kësaj sëmundje, si në të rriturit ashtu edhe tek fëmijët, duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e një mjeku, meqë një kollë alergjike mund të shkaktojë komplikacione serioze. Në shtëpi, është e vështirë të dallosh saktësisht llojin alergjik të kollit nga një ftohje, që kjo të diagnostikohet, gjë që do të ndihmojë në përcaktimin e shkakut të saktë të kollës. Për më tepër, vlen të përmendet se injorimi i kollës dhe apelet e vonuara tek një specialist mund të çojë në faktin se një sëmundje e tillë do të zhvillohet në një formë kronike. Shumë njerëz përpiqen të heqin qafe këtë sëmundje me ndihmën e mjekësisë tradicionale. Disa receta janë me të vërtetë shumë efektive, por në çdo rast ata duhet të koordinohen me mjekun tuaj.

Rënia e kollës alergjike është se mund të zhvillohet në astma bronkiale, dhe në rastet e fëmijëve të kësaj patologjie janë më të zakonshme se sa të rriturit.

Trajtimi i një sëmundjeje të tillë është një proces kompleks që kërkon një qasje të veçantë dhe një diagnozë të saktë. Kollitja alergjike diagnostikohet me metodat e mëposhtme: Trajtimi i një sëmundjeje të tillë është një proces kompleks që kërkon një qasje të veçantë dhe një diagnozë të saktë

 • EKG;
 • gjoksi rreze-X;
 • testet laboratorike;
 • ekzaminimi nga një specialist.

Bazuar në të dhënat e marra, është parashikuar trajtimi që do të jetë më efektiv për këtë lloj kollash. Me qëllim që të arrihet efekti maksimal i terapisë, është e nevojshme që të respektohen rreptësisht të gjitha rekomandimet e mjekut. Vlen të përmendet se për ta trajtuar këtë sëmundje kushtet e shtëpisë pa konsultime paraprake me një specialist nuk rekomandohet, edhe nëse pacienti është i bindur në efektivitetin e metodave të përdorura. Kjo është për shkak të faktit se trajtimi i papërshtatshëm mund të çojë në faktin se simptomat e kollës alergjike do të rriten dhe do të çojnë në komplikime. Kollitja alergjike trajtohet me një qasje të integruar:

 • metodat parandaluese;
 • trajtimi i drogës;
 • forcimi i sistemit imunitar;
 • shpëlarje të gojës.

Të gjitha barnat që mund të përdoren për trajtimin e alergjive duhet të përshkruhen rreptësisht nga një mjek, pasi disa njerëz mund të kenë ndjeshmëri ndaj disa komponentëve të drogës. Imuniteti gjithashtu mund të forcohet me përdorimin e drogës. Përveç kësaj, komplekset e vitaminave shpesh u atribuohen alergjive, të cilat gjithashtu forcojnë trupin. Shpesh dietat janë pjesë përbërëse e trajtimit të alergjive, pasi ato mund të eliminojnë gjasat e zhvillimit të alergjive ushqimore. Të gjitha barnat që mund të përdoren për trajtimin e alergjive duhet të përshkruhen rreptësisht nga një mjek, pasi disa njerëz mund të kenë ndjeshmëri ndaj disa komponentëve të drogës

Trajtimi i duhur do të ndihmojë në eliminimin e shpejtë të simptomave të kësaj sëmundjeje dhe zvogëlimin e efektit negativ të alergeneve në trup. Meqë një sëmundje e tillë mund të ndikojë negativisht në jetën dhe shëndetin e një personi, sa më shpejt që terapia të nisë, aq më shpejt gjendja e pacientit do të stabilizohet dhe përmirësohet.

Metodat e duhura profilaktike do të ndihmojnë në minimizimin e gjasave të kollës alergjike.

Parandalimi i sëmundjeve

Duke pasur një predispozicion për shfaqjen e një reaksioni alergjik, një person duhet të përdorë çdo teknikë parandaluese për të minimizuar gjasat e kollit alergjik. Kollitja alergjike ndodh vetëm pasi alergen të hyjë në trup, respektivisht, duke eliminuar alergjen, ju mund të parandaloni shfaqjen e një reaksioni alergjik dhe, rrjedhimisht, të heqni qafe nevojën për trajtim të drogës. Ekzistojnë disa teknika themelore që mund të parandalojnë shfaqjen e alergjive:

 • pastrimi i rregullt i shtëpisë;
 • përdorimi i kozmetikës natyrore dhe kimikateve shtëpiake;
 • shpëlarja e gojës dhe nazofaringë.

Është e mundur për të parandaluar kollitjen alergjike, shpesh duke kryer pastrimin e lagësht në shtëpi, meqë shkaku i kësaj sëmundjeje është shpesh pluhuri dhe leshi i kafshëve. Përveç larjes së dyshemeve dhe pastrimit të pluhurit, duhet të ventiloni rregullisht dhomën, pastroni mobiliet, lani perde dhe liri krevat. Nëse një person ka zhvilluar tashmë një kollë alergjike, atëherë rekomandohet, nëse është e mundur, për të hequr nga shtresat e shtruara të shtresave të shtruara dhe objektet me grumbullim maksimal të pluhurit, për shembull, figurines me shirita, piktura të tapës, shandanit dhe kështu me radhë. Është e mundur për të parandaluar kollitjen alergjike, shpesh duke kryer pastrimin e lagësht në shtëpi, meqë shkaku i kësaj sëmundjeje është shpesh pluhuri dhe leshi i kafshëve

Përveç kësaj, përdorimi i natyrore kozmetikë dhe kimikateve shtëpiake. Kjo është për shkak të faktit se komponentët e kimikateve të familjes shpesh shkaktojnë një reaksion alergjik. Sidomos me kujdes ju duhet të trajtoni të gjitha llojet e freskësve të ajrit, sepse ato shumë shpesh bëhen shkak i manifestimeve alergjike. Përveç faktit se freskuesi i ajrit përmban përbërës që mund të shkaktojnë alergji gjatë procesit të përdorimit të pajisjes, të gjitha substancat e tij mbulohen në ajër, duke rritur kështu gjasat e ngacmimit të hyrjes në trup.

Parandalimi i manifestimeve alergjike mund të konsistojë në përdorimin e metodave të veçanta, siç është shpëlarja e rregullt e zgavrës me gojë. Që nga një kollë alergjike është shkaktuar nga një alergjen që hyn në trup përmes sistemit të frymëmarrjes, shpëlarja e rregullt do të ndihmojë në eliminimin e alergjenit para se të hyjë në trup. Përveç kësaj, shpëlarja e gojës dhe e nazofaringë do të ndihmojë në reduktimin e simptomave të sëmundjes. Është e nevojshme të kryeni procedurën e shpëlarjes disa herë në ditë, është veçanërisht e rëndësishme të pastroni gojën pas pastrimit të shtëpisë dhe pas kthimit nga rruga, sepse atëherë është probabiliteti për të marrë alergjinë maksimale.

Kollitja alergjike është një patologji që mund të shkaktojë komplikacione serioze dhe gjithmonë ia vlen të kujtohet. Edhe në qoftë se metodat profilaktike nuk ndihmojnë për të parandaluar një reaksion alergjik dhe simptomat e saj kanë shfaqur, është e nevojshme të kujdeset në mënyrë të veçantë në trajtimin e patologjisë dhe të konsultoheni me një specialist sa më shpejt që të jetë e mundur. Gjithmonë ia vlen të kujtohet se çdo manifestim i alergjisë është shumë i rrezikshëm për trupin e njeriut, sepse ato tregojnë një prodhim të tepruar të histamines.


 • Зуботехническая лаборатория

  Детали
 • Лечение, отбеливание и удаление зубов

  Детали
 • Исправление прикуса. Детская стоматология

  Детали