Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Mbulon me gjakderdhje venoze ose arteriale. Mbivendosja e grykës në gjakderdhje venoze

Si të ndalet gjakderdhja venoze?

Kur gjakderdhja nga venat sipërfaqësore duhet të lahet me plagë me peroksid hidrogjeni dhe të zbatohet një fashë e ngushtë. Për ta bërë këtë, përdorni një pecetë sterile në plagë, një pllakë e ngushtë e leshi pambuku është vënë mbi të dhe të mbështjellë fort me goditje rrethore. Pas aplikimit të fashës së shtrënguar duhet të konsultoheni gjithmonë me mjekun. Nëse fashë është ngjyrosur në mënyrë të konsiderueshme me gjak dhe gjakderdhja nuk ndalet, atëherë duhen dëmtuar venat e thellë duhet të merren dhe të zbatohet një gjilpërë.

Fluksi i gjakut nga venat e thella të gjymtyrëve, si dhe venat e qafës dhe kokës, kërkon masa urgjente, pasi që në një periudhë të shkurtër një person do të humbasë një sasi të mjaftueshme gjaku. Një rënie në vëllimin e qarkullimit të gjakut mund të çojë në shok, dështim akut të veshkave dhe kushte të tjera kërcënuese për jetën.

Nëse dyshoni se keni gjakderdhje nga venat e thella, duhet:

· Jepini gjymtyrëve një pozitë të ngritur;

· Mbivendosni mbrehjen;

· Bashkangjisni një pako akulli ose shishe me ujë të nxehtë në vendin e gjakderdhjes;

· Në kohën më të shkurtër të mundshme për të ofruar viktimën në klinikë.

Kur venat e qafës janë dëmtuar, ekziston një problem në kapjen e anijes gjakderdhëse, sepse është mjaft e natyrshme që ju nuk mund të përdorni një gjilpërë. Nëse ekziston mundësia e një gjendjeje të tillë, personi duhet të merret në spital sa më shpejt të jetë e mundur.

Ndihma e parë kjo përfshin aktivitetet e mëposhtme:

· Uji i gjakut duhet të shtypet me gishta mbi dhe poshtë zonës së dëmtimit, nëse është e mundur duke e shtypur atë në bazën e kockave;

· Me një pecetë të ngjyrosur në peroksid hidrogjeni, mblidhni fort plagën, duke parandaluar hyrjen e ajrit në qarkullimin e gjakut dhe zhvillimin e një embolus ajri;

· Bashkangjitni një të ftohtë në vendin e gjakderdhjes;

· Urgjentisht dorëzoni viktimën në spitalin më të afërt ku anija do të qepet.

Në rast të gjakderdhjes së hundës, një shtupë pambuku e lagur me peroksid hidrogjeni duhet të futet në kalimin e hundës. Pastaj shtypni krahun e hundës në hundë. Për të ndaluar gjakderdhjen, nuk mund ta ktheni kokën prapa, veçanërisht nëse viktima është pa ndjenja. Kjo do të shkaktojë derdhjen e gjakut. prapa murit farz dhe mund të futemi traktit respirator . Për të ndaluar plotësisht gjakderdhjen nga hunda duhet të ngjitet në hundë ose në qafë për të bashkëngjitur një bllok ngrohje me ujë të ftohtë për 3 minuta, pas një pushimi për 3 minuta. Përsëriteni derisa të përfundojë gjakderdhja e plotë.

Mbërthen mbulesë kur gjakderdhje venoze

Suksesi i aktiviteteve dhe restaurimi i gjymtyrëve pas dhënies së kujdesit mjekësor varet nga korrektësia e zbatimit të shiritit. Këmbët mund të aplikohen për 1.5-2 orë në verë dhe 1-1.5 orë në dimër. Përveç kësaj, çdo orë në verë dhe çdo gjysmë ore në dimër, ajo duhet të lirohet për pak minuta, duke shtypur venat e dëmtuara kundër kockave për të parandaluar shërimin e gjakderdhjes.

Rregullat për aplikimin e tronditjes për gjakderdhje venoze janë:

· Që nga rrjedhja e gjakut venoz nga gjymtyra distale në proximal, gjilpërë është e mbivendosur nën faqen e plagosjes sa më afër të jetë e mundur në plagë;

Aplikoni veshje ose rresht të pëlhurave në lëkurë në mënyrë që të mos dëmtojë indin e butë;

· Me lëvizje energjike, shtrëngimi i shtrirjes dhe i mbërthyer rreth gjymtyrës;

· Spiralet janë rregulluar njëra pas tjetrës, pa pinching mes lëkurës;

· Çdo raund i mëpasshëm duhet të shkojë pak në një të mëparshmi;

· Pas dy ose tre kthese, tensioni i tërheqjes mund të jetë disi i liruar;

· Bashkangjisni një shënim në gjymtyrë duke treguar kohën e aplikimit të grykëderdhjes ose shkruani kohën në lëkurën e pacientit;

• Përgatitja në vetvete nuk duhet të mbulohet me rroba; është e nevojshme që menjëherë të kapet syri.

Korrektësia e vendosjes së një kurriz në rast të dëmtimit të venave përcaktohet nga mungesa e gjakderdhjes, por ruajtja e pulsimit në arteriet (radiale ose arteria e këmbës). Teknika e kujdesit emergjent për gjakderdhje venoze është mjaft e thjeshtë. Gjëja kryesore nuk është të humbasësh dhe të bësh gjithçka sipas algoritmit. Kujdesi emergjent përcakton kryesisht prognozën për shërim dhe jetën e pacientit, kështu që të gjithë duhet të kenë këto aftësi.

Është e dobishme për të gjithë të dinë se si të aplikojnë një gjilpërë për gjakderdhje venoze në mënyrë që të sigurojnë ndihmën e parë për viktimën. Në gjakderdhje venoze, nuk aplikohet vetëm një gjilpërë, por edhe një fashë presioni, në varësi të shkallës së dëmtimit.

Secili person do të jetë i dobishëm të dijë se si të ofrojë ndihmën e parë kur të hapë gjakderdhje venoze. Artikulli në vijim përshkruan si të merret me këtë situatë, përpara ardhjes së punëtorëve mjekësorë.

Në mënyrë që të mësoni se si të aplikoni një gjilpërë për gjakderdhje venoze, duhet të lexoni udhëzimet e mëposhtme. Para së gjithash, para se të ecim drejtpërdrejt me vendosjen e grykëvitit, është e nevojshme të përcaktohet saktësisht se çfarë venë doli të dëmtohet, jo arteria, pasi që këtu ekzistojnë teknika paksa të ndryshme të ndihmës së parë.


Kuptoni se ishte pikërisht gjakderdhja venoze që filloi mjaft lehtë, pasiqë gjaku ka një ngjyrë të errët të errët, dhe rrjedha e gjakut është shumë e ngadaltë. Edhe pse është e nevojshme të merret parasysh fakti që me dëmtim të rëndë të venës, gjaku mund të mundë dhe një avion mjaft i fortë. Megjithatë, pa marrë parasysh se çfarë lloj dëmi dëmi është përcaktuar, ndihma e parë në çdo rast duhet të bëhet menjëherë. Vetëm për këtë do të jetë e mundur për të parandaluar humbjen e më shumë gjakut.

Pra, së pari, por sa më shpejt të jetë e mundur, do të jetë e nevojshme të përcaktohet drejtpërdrejt vendi i dëmtimit të venës, si dhe shkalla e ashpërsisë. Në sajë të kësaj, do të jetë e mundur të përcaktohet se cila metodë e ndalimit të gjakderdhjes do të jetë e nevojshme - për shembull, nëse dëmi është i vogël, nuk do të jetë e nevojshme të zbatohet grykë e bardhë, siç mund ta bëni duke shtypur gishtin e vendit të dëmit, pas të cilit zbatohet një fashë presioni. Dhe viktima duhet të përpiqet, sa më shpejt që të jetë e mundur, të dorëzojë në qendrën më të afërt mjekësore në mënyrë që ai të pajiset me ndihmë mjekësore të kualifikuar.


Dhe viktima duhet të përpiqet, sa më shpejt që të jetë e mundur, të dorëzojë në qendrën më të afërt mjekësore në mënyrë që ai të pajiset me ndihmë mjekësore të kualifikuar

Është e rëndësishme të dini se si të aplikoni një grykë. Gjakderdhja venoze, e cila hapet kur vena është e dëmtuar, mund të kërkojë një fashë të veçantë të presionit ose trullosje, e cila ndalon gjakderdhjen dhe parandalon humbjen e madhe të gjakut.

Nëse dëmtimi i venë doli të jetë i parëndësishëm, është e nevojshme të veprohet si më poshtë - është e nevojshme të bashkëngjitni një gisht në anije pak më poshtë zonës së lëndimit. Kjo duhet të bëhet për shkak të gjakut venoz që lëviz nëpër anijet nga poshtë lart. Më shpesh, ky veprim është mjaft i mjaftueshëm për të ndaluar gjakun, por nëse nuk ka ndihmuar, atëherë do t'ju duhet të aplikoni një shtrëngues ose një fashë presioni.


Pra, me gjakderdhje venoze, zbatohet një zbarrje e veçantë. Për të ndaluar gjakderdhje të rëndë, është e nevojshme të heqësh gjymtyrën e lënduar pak më shumë se zona e zemrës. Falë këtij veprimi mjaft të thjeshtë, ekziston një dobësim natyral i presionit të ushtruar në venë. Është në këtë pozicion që gjymtyri i dëmtuar duhet të mbetet kur përdoret një shirit apo një fashë speciale e presionit.

Nëse gjakderdhja rezulton të jetë shumë e fortë, dhe nuk ka siguri se një fashë e thjeshtë do të ndihmojë, është e nevojshme të zbatohet një shirit. Mos e humbni kohën - menjëherë duhet të filloni të zbatoni parzmore. Një teknikë relativisht e thjeshtë e aplikimit të një mbreh duhet të respektohet pa u dështuar, pasi nëse aplikohet në mënyrë të gabuar, ajo mund të jetë traumatike, jo më pak se dëmtimi i vetë venë.

Mbivendosja e mbrehjes duhet të kryhet pak më poshtë vetë plagës. Në këtë rast, në qoftë se nuk është e mundur të përdoret një mbreh, atëherë mund të zëvendësohet lehtësisht me një rrip të thjeshtë, shami ose çdo copë pëlhure të trashë. Për të mos lënduar nervat dhe lëkurën aksidentalisht, është e nevojshme që të vendosni një mbreh në krye të rrobave, me çdo kthim të mëvonshëm duhet të jetë shumë më i fortë se ai i mëparshmi, por mbërthimi nuk duhet të jetë shumë i ngushtë. Është e nevojshme të përpiqeni sa më saktë që të jetë e mundur për të kujtuar kohën e vendosjes së shamisë dhe madje edhe më mirë për të shkruar në letër.


Fluksi i gjakut është shkarkimi i gjakut nga një enë gjaku e dëmtuar, e cila është e jashtme ose e brendshme (nga organet e gjoksit ose barkut). Kur gjakderdhja e jashtme fsheh arterial, venoz dhe kapilar.

Gjakderdhja arteriale karakterizohet nga rrjedha e gjakut të kuq të ndezur, i cili derdhet nga plaga e zbrazët në një rrymë pulsuese. Për gjakderdhje venoze karakterizohet me skadimin e plagës së gjakut të errët në një rrjedhë të vazhdueshme të vazhdueshme.

Gjakderdhja kapilare ndodh me abrazioni ose plagë të skalpuara, në të cilat gjaku nga enët e vogla të gjakut të dëmtuara rrjedh si një sfungjer. Rreziku i veçantë është gjakderdhja nga arteriet, gjë që në një kohë të shkurtër çon në humbje të rënda të gjakut dhe nganjëherë - deri në vdekjen e viktimës. Nëse shenjat e humbjes akute të gjakut janë shumë të theksuara, atëherë pas ndërprerjes së gjakderdhjes, në të njëjtën kohë me transportimin e viktimës, është e nevojshme që të injektohen medikamentet intravenoze.

Shtypja e gishtit të një vene kryhet për një ndalesë afatshkurtër të gjakderdhjes. Vendosja e një gjilpërë poshtë plagës rekomandohet për gjakderdhje masive. Pozicioni i ngritur i gjymtyrëve, tamponada e plagëve dhe një salcë e shtrënguar e fashës (presion) janë të dizajnuara për të ndaluar gjakderdhjen venoze. Kjo në të shumtën e rasteve ndihmon në shmangien e përdorimit të metodave të tilla mjaft të rrezikshme për arrestimin e gjakderdhjes si aplikim i një kthese ose tronditje.

Gjakderdhja arteriale çon në një humbje të madhe të gjakut në një kohë të shkurtër. Prandaj, pas dëmtimit duhet menjëherë të marrë masat e nevojshme.

Ndalimi i gjakderdhjes gjithmonë fillon me këtë metodë, dhe vetëm atëherë përdorin të tjera, më të avancuara - shpesh në formën e një fashë të shtrënguar presioni ose gjilpërë. Për të kryer gisht shtypur anija duhet të jetë e vetëdijshme për vendet ku arteria e dëmtuar nuk është shumë e thellë dhe ku mund të shtypet kundër kockave. Zakonisht në vende të tilla është gjithmonë e mundur të gjykohet pulsimi i enëve arteriale.

Kur gjakderdhja nga një plagë e vendosur në brezin e shpatullave, shpatullën ose parakrahin, ju mund ta ndaloni gjakderdhjen duke shtypur gisht i madh duart e arteries subklaviane tek brinjët e I mbi klavikulën ose duke shtypur arterin brachial në humer. Me zhvillimin e gjakderdhjes arteriale nga një plagë gjymtyrė e poshtme duke shtypur arterin femor te kocka pubike ne zonen e delures inguinal. Kur shtypni arterin me gishtin tuaj në vendet e duhura, ju duhet të bëni një përpjekje të rëndësishme. Arteria duhet të shtypet për një kohë të shkurtër, për kohën që duhet për të vënë një fashë presioni, shtrëngimi ose kthesa.

Rreze vendosni në gjymtyrë me gjakderdhje të rëndë (nga arteriet ose venat e mëdha). Në vend të kësaj, ju mund të përdorni një kthesë. Kjo metodë e ndalimit të gjakderdhjes kërkon aderimin në një numër rregullash.

1. Mbërritja duhet të zbatohet sa më afër të jetë e mundur me plagën.
2. Para se të aplikoni një gjymtyrë në gjymtyrë, nëse është e mundur, është e nevojshme t'i jepni një pozicion të lartësuar.
3. Flokët duhet të aplikohen në veshje ose në ndonjë shirit në formën e një shall, shami, peshqir.
4. Para se të aplikoni kapsulën, duhet së pari të provoni të ndaloni gjakderdhjen duke shtypur gishtin tuaj.
5. Është e domosdoshme të sigurohet shporeti i mbivendosur.
6. Është e papranueshme që gjatësia e gjoksit të mbahen më shumë se 2 orë në verë dhe 1-1.5 orë në dimër, pasi ndërprerja e furnizimit me gjak në gjymtyrë për një periudhë më të gjatë temperatura të ulëta çon në vdekjen e saj.
7. Pasi të zbatohet rrëshqitja, ju duhet të bashkangjitni një shënim me datën dhe kohën e saktë të vendosjes së saj.
8. Në dimër, një gjymtyrë me një litar të bundled duhet të mbështillet me veshje ose materiale të tjera të ngrohta.

Për kthesën, mund të përdorni një shall, rrip, fjongo, një rrip prej pëlhure të qëndrueshme. Këto objekte duhet të vendosen mbi ose nën faqen e plagës, dhe skajet e tyre duhet të lidhen me një lak. Në lak duhet të futni një shkop me të cilin do të shtrëngoni kthesën derisa gjakderdhja të ndalojë. Pastaj siguroni fundin e lirë të shkopit me një fashë. Kur aplikoni një kthesë, ndiqni të njëjtat rregulla si kur përdorni një gjilpërë. Ju nuk mund të përdorni të ktheni litarë të hollë, tela elektrike, kabllo telefonike, pasi ato mund të dëmtojnë indet e buta.

Efektive vetëm kur rrjedh gjak nga arteriet e vogla. Kërkon vendosjen e materialit të veshjes shtesë në një periudhë të shkurtër kohore.

Me këtë pozicion të gjymtyrë, ena e gjakut është ngjeshur. Kjo mund të përmirësohet duke vendosur një rul të ngushtë të pambukut në dele dhe pastaj fiksimin e gjymtyrëve në pozicionin më të përkulur. Kjo teknikë përdoret për të ndaluar gjakderdhjen arteriale të ekstremiteteve, por nuk është e përshtatshme për të ndaluar gjakderdhjen nga plagët që janë të kombinuara me thyerje të eshtrave ose dëmtim të nyjeve. Kur mbaron gjakderdhja në zonën e dorës dhe të parakrahit, duhet të përkulësh krahun në nyjën e bërrylit, të vendosësh një rrokullisje pambuku në harkun e bërrylit dhe një fashë fashash ose rrip pantallonash për të rregulluar supin dhe parakrahin me qasjen maksimale të sipërfaqeve të tyre.

Kur ndalon gjakderdhjen nga rajoni i nënklavisë dhe gjysma e sipërme e shpatullës, ruli futet në rajonin e fossa axillary. Duart duhet të jenë të përkulura në nyjet e bërrylit, të çojnë mbrapa dhe të sigurohen fort tek njëra tjetra duke përdorur një rrip pantallonash ose një fashë fashë. Fluksi i gjakut nga një plagë e këmbës së poshtme mund të ndalet duke futur një rul të dendur të garës së pambukut në fossa të poplitealëve, ose duke e përkulur fort këmbën në nyjën e gjurit dhe duke e rrahur këmbën e poshtëme në kofshë.

Sipas materialeve të librit "Ndihmë e shpejtë në situata emergjente".
Kashin S.P.

Si të ndalet gjakderdhja venoze?

  • Зуботехническая лаборатория

    Детали
  • Лечение, отбеливание и удаление зубов

    Детали
  • Исправление прикуса. Детская стоматология

    Детали