Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Kanceri është simptomë, jo sëmundje

Kuptimi i natyrës së kancerit është krejtësisht i gabuar? Edhe pas dyzet vjetësh të kryerjes së luftës komplekse "tradicionale" (kirurgji dhe kimioterapia) dhe "bërthamore" (radioterapia) kundër kancerit, një në katër është diagnostikuar me këtë sëmundje - dhe nëse besoni se parashikimet

Që kur Richard Nixon zyrtarisht shpalli luftë kundër kancerit duke nënshkruar Aktin Amerikan kundër Kancerit, mbi njëqind miliardë dollarë nga paratë e taksapaguesve u shpenzuan për kërkimin dhe zhvillimin e drogës në përpjekje për të çrrënjosur sëmundjen, pacientët vetë kanë triliona më shumë, por rezultatet janë zhgënjyese.

Kuptimi i natyrës së kancerit është krejtësisht i gabuar?

Edhe pas dyzet vjetësh të kryerjes së luftës komplekse "tradicionale" (kirurgji dhe kimioterapia) dhe "bërthamore" (radioterapia) kundër kancerit, një në katër është diagnostikuar me këtë sëmundje - dhe, sipas parashikimeve, numri i rasteve do të vazhdojë të rritet vazhdimisht.

Ndoshta kjo humbje e madhe pasqyron faktin se natyra e kancerit është interpretuar në mënyrë thelbësisht të gabuar dhe në të njëjtën kohë përpjekjet tona për ta parandaluar ose për ta kuruar atë janë gjithashtu të gabuara? Jo shumë kohë më parë, u zbulua se acidoza është një pararendës i kancerit, edhe pse më parë asgjë nuk ishte e njohur për të.

Pra, pyetja që duhet të përgjigjet përsëri është: çfarë është kanceri?

Ndoshta duhet të kthehemi në pyetjen themelore: çfarë është kanceri? Në fund, derisa të gjejmë një përgjigje të saktë ndaj tij, të gjitha përpjekjet për të "parandaluar" ose "për të kuruar" një sëmundje që nuk i kuptojmë janë të dënuar me dështim.

Gjatë gjysmës së shekullit të kaluar, "teoria e mutacioneve" ka dhënë shpjegimin mbizotërues për shkakun e kancerit, sipas të cilit mutacionet e grumbulluara në qelizat tona çojnë disa nga ata që janë veçanërisht të cenueshëm në "marrëzi". Sjellja e tyre "e çmendur" dhe "e shtrembëruar" është rezultat i një numri fenomenesh shkatërruese në ADN, e cila zakonisht mbështet aktivitetin e tyre "të civilizuar" në lidhje me komunitetin e madh multicellular si një tërësi - organizmi.

Nga kjo pikëpamje, këto qeliza mashtruese vazhdimisht shumohen dhe formojnë një tumor, duke imituar karakteristikat e proceseve infektive në organizmin e mikpritësit në mënyra të ndryshme derisa rritja e re ndërhyn me proceset vitale, të cilat përfundimisht do të çojnë në vdekje.

Sipas kësaj hipoteze, e cila u ndikua fuqimisht nga teoria darviniane e evolucionit (nganjëherë e quajtur "darvinizmi i brendshëm", që çon evolucionin e qelizave të shëndetshme në malinje), ky proces është shumë i ngjashëm me përzgjedhjen natyrore, dmth. mutacionet e rastit janë të dobishme për mbijetesën dhe riprodhimin e qelizave të kancerit në një tumor.

Dëmtimi i ADN-së mund të ndodhë si nëpërmjet trashëgimisë së sekuencave të dëmtuara të ADN-së ("gjenet e këqija"), ashtu edhe nën ndikimin e kimikateve destruktive (për shembull duhan) ose emetimin e radios.

Megjithëse ky këndvështrim jep disa shpjegime, mund të jetë gjithashtu e gabuar. Për shembull, një nga parimet bazë të evolucionit është se mutacionet e rastësishme janë pothuajse gjithmonë të rrezikshme dhe çojnë në vdekjen e qelizave. Megjithatë, në këtë rast, qelizat e kancerit duket të jenë të vërteta "me fat".

Në vend që të vdesin si qeliza normale, përballë mutacioneve të rastësishme, ato demonstrojnë reagimin e saktë të kundërt: ato bëhen të pavdekshme, të paaftë për t'u nënshtruar vdekjes së programuar, siç ndodh me qelizat e shëndetshme.

Atëherë është baza për të kthyer një qelizë të shëndetshme në një kancer është rastësia dhe kaosi? Qelizat tumorale, në fund, shfaqin sjellje shumë të organizuar, kështu që duket e pamundur që ato të stimulohen nga forca krejtësisht të rastit si mutacioni ...

Qelizat e kancerit (tumoret ose neoplazmat), për shembull, janë në gjendje të ndërtojnë sistemin e tyre të furnizimit me gjak (angiogjenezën), janë në gjendje të mbrojnë veten duke heshtur gjenet që mbrojnë kancerin dhe duke aktivizuar gjenet e iniciatorëve të tumorit, duke çliruar enzimat e agresionit për të lëvizur lirshëm trupin, për të jetuar në një mjedis me oksigjen të ulët, sheqer të lartë dhe aciditet të lartë, dhe gjithashtu të dinë se si të heqin receptorët e tyre të sipërfaqes për të shmangur zbulimin leukociteve Ia.

A munden këto modele komplekse të sjelljes të jenë rezultat i një mutacioni të rastit? Dhe a është e mundur që mutacionet e rastësishme mund të çojnë në formimin e grupeve të njëjta "të suksesshme" të pronave gjenetike sa herë formohen forma të reja të kancerit në trupin e njeriut?

Mutacionet e rastësishme padyshim luajnë një rol të rëndësishëm në inicimin dhe stimulimin e kancerit, por vetëm një prej tyre nuk mjafton për një shpjegim të plotë.

Kanceri si një program i lashtë i mbijetesës

Një teori e shkëlqyer e paraqitur nga Universiteti Shtetëror i Arizonës, Paul Davis dhe shkencëtari i Universitetit Kombëtar Australian, Charles Lineviver, do të ndihmojnë në hedhjen e dritës shumë të nevojshme për natyrën e vërtetë të kancerit.

"Kanceri nuk është një akumulim i rastësishëm i qelizave egoiste mashtruese me sjellje të keqe, por një reagim shumë i efektshëm i programuar ndaj stresit, i pastruar nga një periudhë e gjatë evolucioni".

Në punën e tyre pioniere, me titull "Kanceret si shumëzjellës 1.0: gjene të largëta të paraardhësve", Davis dhe Lineviver sugjeruan se kanceri është një atavizëm i marrë nga një arsenal gjenetik që është të paktën një miliard vjet i vjetër dhe ende mbështetet - zakonisht zhgënjehet - thellë në gjenomin e qelizave tona.

Davis e quan këtë shtresë gjenetike të fshehtë multicellular 1.0. Ai përmban rrugë dhe programe që dikur ishin të nevojshme për paraardhësit tanë të lashtë qelizorë dhe proto-komunitetet e tyre të hershme për të mbijetuar në një mjedis krejtësisht të ndryshëm.

Pa qelizat shumë të diferencuara dhe organet e specializuara të multicellulare të lartë (multicellular 2.0), qelizat me gjenetikë multicellulare 1.0 do të kishin vetitë e dobishme që do t'u lejonin atyre të mbijetonin me kontakt të drejtpërdrejtë me atë që do të ishte një mjedis krejtësisht i ndryshëm, më i ngurtë (për ne).

Për shembull, një miliard vjet më parë, niveli i oksigjenit në atmosferë ishte jashtëzakonisht i ulët, pasi që fotosinteza nuk ishte formuar ende për të prodhuar furnizimin e saj të bollshëm. Kjo do të thotë që jeta e qelizave në atë kohë do të duhet të mësojë të rritet në një mjedis me përmbajtje të ulët të oksigjenit, ose edhe në një mjedis pa oksigjen - kjo është ajo që qelizat e kancerit bëjnë, duke përdorur glikoliza aerobe për të gjeneruar energji në vend të fosforilimit oksidativ.

Davis dhe Lineveiver shkurtimisht deklaruan mendimin e tyre si më poshtë:

"Ne supozojmë se kanceri është një atavizëm që ndodh kur defektet gjenetike ose epigjenetike zbulojnë" arsenalin "e lashtë të pajisjeve tashmë ekzistuese që rivendosin dominimin e një shtrese të mëparshme të gjeneve që kontrollonin kolonitë e lira të qelizave vetëm pjesërisht të diferencuara, të ngjashme me tumoret. Ekzistenca e një mekanizmi të tillë sugjeron që progresi i neoplazmës (kancerit) në trupin e nikoqirit është qartësisht i ndryshëm nga evolucioni normal i Darvinit ".

Në vend që të konsideronte një tipar të tillë dallues të kancerit si riprodhim i vazhdueshëm si një pronë e sapo evoluar që mutacioni i rastësishëm neglizhohet, duhet të konsiderohet si "parazgjedhur" i qelizave, i zhvilluar një miliard vjet më parë, kur "pavdekësia" ishte përparësia e parë.

Mos harroni, kjo koleksion i lashtë i qelizave nuk kishte një diferencim të tillë të tipit qelizor dhe specializimit të indeve, si në kafshët më të larta (p.sh., lëkurën, flokët, thonjtë etj.), Për mbrojtjen nga efektet e dëmshme të mjedisit.

nëse kancer - ky është një program i lashtë i mbijetesës së demaskuar, kjo nuk do të thotë se "teoria e mutacioneve" ende nuk përmban një kokërr të së vërtetës. Dëmet gjenetike dhe mutacionet, në fakt, kontribuojnë në zhvillimin e kancerit, por në vend që t'i konsiderojnë ato si "të shkaktojnë" një sistem kompleks të sjelljes që lidhet me kancerin, do të ishte më e saktë të supozojmë se ata zbulojnë një grup ekzistues programesh gjenetike (atavizëm).

Për shembull, më shumë se njëqind onkogjenë janë të njohur që ekzistojnë në ADN-në tonë dhe janë të zakonshme në një gamë të gjerë speciesh të ndryshme biologjike, duke përfshirë mizat e frutave, të cilat tregojnë sa janë të lashtë (së paku 600 milionë vjet) dhe universale (ato gjenden në organizmat më shumë qelizore).

Si pjesë e kësaj mënyre të re të të menduarit, kanceri nuk mund të shihet më si një lloj bombe gjenetike me kohë të paracaktuar të ngulitur në ne, ose thjesht si nënprodukt i një efekti kumulativ në substancat gjenotoksike.

Më shumë gjasa, kanceri është një reagim i lashtë i mbijetesës në një mjedis gjithnjë e më të rrezikshëm, me ushqim të panatyrshëm dhe imunitet të dobësuar. Këto qeliza kanë mësuar të mbijetojnë me ngarkesa konstante të vazhdueshme, duke kryer vetë-shërimin e vazhdueshëm (përsëritje) dhe duke ndjekur parimin: çdo gjë që nuk e vrasin ju bën më të fortë.

Kanceri nuk mund të konsiderohet si diçka e keqe që ndodh brenda një trupi të shëndetshëm. Kanceri është ajo që trupi merr në mënyrë aktive në përgjigje të një mjedisi qelizor, fizik dhe planetar të sëmurë. Në vend që të shprehë një devijim fizik nga norma, mund të jetë shprehje e inteligjencës fizike dhe aftësia e qelizave tona për të mbijetuar në kushte që kërcënojnë t'i shkatërrojnë ato në një pikë kritike ku mbijetesa është e pamundur.

Ai gjithashtu hedh dritë mbi natyrën destruktive të kimioterapisë dhe terapisë rrezatuese. Tumoret përmbajnë një gamë të gjerë qelizash, shumë prej të cilave, në të vërtetë, janë të mirë (kurrë nuk e dëmtojnë trupin), dhe disa prej tyre gjithashtu pengojnë qelizat më të dëmshme.

Qelizat invazive janë më primordialë në konfigurimin e tyre gjenetik (shumëkëndor 1.0) për shkak të dëmit që ata duhet të durojnë gjatë ciklit të tyre të jetës. Janë këto qeliza që janë më rezistente ndaj kimioterapisë, më pak gjasa të vdesin kur u ekspozohen atyre. Prandaj, kimioterapia dhe terapia rrezatuese vrasin qelizat që nuk janë vërtet të rrezikshme.

Kanceri është simptomë, jo sëmundje

Është më e arsyeshme të konsiderohet kanceri jo si një "sëmundje monolitike", por si një simptomë e përkeqësimit të kushteve qelizore dhe mjedisore. Me fjalë të tjera, mjedisi qelizor është bërë i pafavorshëm për funksionimin e tij normal dhe për ta ndihmuar atë të mbijetojë, ndodhin ndryshime të thella gjenetike në qelizë, duke përsëritur rrugët e lashta gjenetike që shoqërojmë me fenotipin kancerogjen.

Kjo përqasje "ekologjike" përsëri e rikthen vëmendjen tonë tek shkaqet e parandalueshme dhe të shërueshme të "sëmundjes", në vend të konceptit të errët dhe të vjetëruar të "gjeneve të dëmtuara" që ne nuk mund të ndikojmë.

Në fakt, duhet të ndryshojmë mendimin tonë nga pikëpamja se kanceri është diçka e panatyrshme që na ndodh, tek ajo ku shohim se kanceri është një reagim krejtësisht i natyrshëm i trupit tonë në mënyrë që të mbijetojë në kushte të panatyrshme. Ndryshoni këto kushte për të mirë, dhe do të përfitoni shumë më tepër nga kjo sesa nga luftimi i kancerit si armik.

* Koncepti i kancerit si një atavizëm mund të shpjegohet si më poshtë: atavizmi është një tipar gjenetik më i vjetër, një pronë që nuk përdoret më dhe prandaj është shtypur nga gjenet e sapo evoluar. Një shembull është membrana midis gishtërinjve.

Ndërsa jemi në barkun e nënës, gjithkush i ka ato, por në procesin e zhvillimit embrional ata zhduken. Kjo bëhet përmes procesit të "vdekjes së programuar të qelizave", i njohur gjithashtu si apoptoza. Trupi thjesht përfshin apoptozën e gjeneve në indet që lidhen me membranat, dhe këto qeliza qetësisht zbërthejnë veten, me rezultatin që ne kemi duart dhe këmbët normale, të lira nga membranat. Më interesant është se qelizat e kancerit janë kancerogjene sepse nuk vdesin.

Ata ose harruan se si të kalonin vdekjen e programuar (apoptoza) ose ishin detyruar për shkak të lëndimeve (shqetësimeve gjenetike) ose stresit mjedisor (ndryshimi epigjenik) për të shtypur gjenet që do t'u lejonin atyre të vdisnin.

Qelizat e kancerit, në të vërtetë, kopjohen nga veglat e lashta gjenetike që paraardhësit e tyre përdorën më shumë se një miliard vjet më parë për të mbijetuar në kushte shumë të ashpra dhe ku përsëritja ishte një tipar shumë më i preferuar se vdekja.

PS Dhe mbani mend, vetëm duke ndryshuar konsumin tuaj - së bashku ne ndryshojmë botën! © econet

Bashkohu me ne në Facebook . VKontakte . odnoklassniki

Kuptimi i natyrës së kancerit është krejtësisht i gabuar?
Kuptimi i natyrës së kancerit është krejtësisht i gabuar?
Pra, pyetja që duhet të përgjigjet përsëri është: çfarë është kanceri?
Ndoshta duhet të kthehemi në pyetjen themelore: çfarë është kanceri?
Atëherë është baza për të kthyer një qelizë të shëndetshme në një kancer është rastësia dhe kaosi?
A munden këto modele komplekse të sjelljes të jenë rezultat i një mutacioni të rastit?

  • Зуботехническая лаборатория

    Детали
  • Лечение, отбеливание и удаление зубов

    Детали
  • Исправление прикуса. Детская стоматология

    Детали