Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Hepatiti B kronik: sa jetojnë, trajtimi, simptomat

 1. Informacione të përgjithshme
 2. Format e hepatitit kronik B
 3. Shkaqet e hepatitit kronik dhe faktorëve të rrezikut
 4. Simptomat e sëmundjes
 5. Karakteristikat e sëmundjes tek fëmijët dhe gratë shtatzëna
 6. Diagnostics
 7. Trajtimi i semundjeve
 8. mjekësi
 9. Ushqimi për trajtimin e hepatitit
 10. Rezultati i sëmundjes
 11. A mund të largohet një sëmundje e vetme?
 12. Sa pacientë me hepatit jetojnë?

Sipas statistikave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, hepatiti B kronik mund të bëhet së shpejti një kërcënim për jetën e popullsisë në vendet më të zhvilluara. Të dhënat e OBSH thonë se rreth 700 mijë njerëz vdesin çdo vit në planet, dhe jo vetëm hepatiti B, por edhe hepatiti kronik C është shkaktari i vdekshmërisë së tillë.

Të dhënat e OBSH thonë se rreth 700 mijë njerëz vdesin çdo vit në planet, dhe jo vetëm hepatiti B, por edhe hepatiti kronik C është shkaktari i vdekshmërisë së tillë

Informacione të përgjithshme

Agjent shkaktar është virusi i hepatitit B, i cili përmban kodin e ADN-së, i cili nganjëherë quhet HBV, HBV ose HBV. Një tipar i veçantë i virusit është rezistenca e tij ndaj stimulimeve të jashtme, kimikateve, temperaturave të ulëta dhe të larta, dhe ekspozimit ndaj acidit. Një person i shëndetshëm është në gjendje të marrë një virus nga një pacient me ndonjë formë të sëmundjes: akute ose kronike, ose thjesht nga transportuesi i virusit. Infeksioni ndodh përmes gjakut në plagë, transmetohet nga nëna tek fëmija gjatë lindjes, përmes membranave të mukozës së dëmtuar. Pasi virusi hyn në trup, ai nuk manifestohet menjëherë. Kjo periudhë kohore nga infeksioni deri në fillimin e sëmundjes quhet periudha e inkubacionit dhe për hepatitin B zgjat 30-90 ditë.

Format e hepatitit kronik B

Pas kohës së infeksionit shfaqen simptomat e para. Sëmundja zgjat rreth 2 muaj dhe përfundon me një shërim të plotë ose me kalimin e formës akute të hepatitit në kronik, që konsiderohet më e rrezikshme. Forma kronike mund të kalojë pa u vënë re nga trupi dhe personi, nuk ndikon në funksionimin e organeve të brendshme, por më së shpeshti shkatërrimi i mëlçisë vazhdon të përparojë. Ekzistojnë disa forma të virusit kronik HBV që ndryshojnë në kauzën e sëmundjes.

Forma e virusit Shkak i ndodhjes së alkoolit Ndodh në bazë të përdorimit të zgjatur të alkoolit etilik (më shumë se 7 vjet) Autoimmune Përkeqësohet jo vetëm për shkak të virusit të HBV, por edhe të të gjitha llojeve të tjera, herpes etj. droga.

Shkaqet e hepatitit kronik dhe faktorëve të rrezikut

Mënyrat kryesore të transmetimit të hepatitit reduktohen në një - përmes gjakut. Por ka edhe arsye të tjera për zhvillimin e hepatitit kronik B:

 • Seksualisht. Prandaj, grupi i rrezikut përfshin kryesisht ata që udhëheqin një mënyrë jetese jofunksionale.
 • Një tjetër metodë e transmetimit është përmes një gjilpërë jo sterile. Hepatiti B është një dukuri mjaft e zakonshme në mesin e të varurve nga droga.
 • Transmetimi nga nëna tek fëmija në lindje.
 • Artikuj të zakonshëm të higjienës me pacientin.
 • Puna lidhur me pacientët me hepatit.
 • Mjete jo sterile në sallat e tatuazheve, dhoma manikyrash, spitale.

Faktorët kryesorë të rrezikut për infeksionin e virusit janë:

 • Sëmundje HIV / AIDS;
 • hemodializë;
 • ndryshimi i shpeshtë i partnerëve seksualë;
 • homoseksualiteti;
 • qëndroni në një rajon të pafavorizuar ku ekziston një rrezik i lartë i infeksionit (për shembull, në punë ose në një udhëtim pune).

Simptomat e sëmundjes

Për shkak të periudhës së gjatë të inkubacionit, sëmundja nuk tregon ndonjë simptomë dhe prandaj disa madje as nuk e kuptojnë se duhet të trajtohen Për shkak të periudhës së gjatë të inkubacionit, sëmundja nuk tregon ndonjë simptomë dhe prandaj disa madje as nuk e kuptojnë se duhet të trajtohen. Simptomat e hepatitit kronik janë fillimisht të vogla:

 • lodhje;
 • rritjen e temperaturës së trupit;
 • dhimbje në hipokondriumin e duhur (rrallë);
 • dhimbje stomaku, nauze, diarre;
 • dhimbje muskujt dhe kockat;

Kur sëmundja kalon në fazën e avancuar, pacienti zhvillon verdhëz, pesha zvogëlohet në mënyrë dramatike, atrofi i muskujve. Urina bëhet e errët në ngjyrë, koagulimi i gjakut përkeqësohet, mishrat rrjedhin, shfaqet një gjendje depresive, pacienti humb interesin në jetë, çfarë po ndodh, aftësitë intelektuale (të menduarit, kujtesa, vëmendja) përkeqësohen në mënyrë kritike, nganjëherë edhe duke arritur koma. Është e tmerrshme që simptomat e para të sëmundjes shfaqen ndonjëherë në një fazë të përparuar.

Shënues të veçantë në gjak tregojnë praninë e hepatitit, kështu që është e domosdoshme që të kaloni një ekzaminim të rregullt fizik dhe të kaloni një test gjaku.

Karakteristikat e sëmundjes tek fëmijët dhe gratë shtatzëna

Një formulim i tillë i diagnozës si hepatiti kronik viral nuk duhet të shkaktojë shqetësim për gratë në situatë apo ata që duan të bëhen nënë. Vetëm një formë akute e hepatitit mund të shkaktojë dështim gjatë shtatzënisë. Kur treguesit e hepatitit kronik gjenden në gjakun e një gruaje shtatzënë, mjekët thjesht mund të përshkruajnë drogë mbështetëse - hepatoprotectors dhe një grua mund të lindin me siguri. Në 12 orët e para të jetës, fëmija do të vaksinohet me një vaksinë kundër hepatitit dhe të gjitha ato të mëvonshme do të bëhen sipas planit në klinikën e fëmijëve.

Veçoria e rrjedhës së sëmundjes tek fëmijët është se ato infektohen vetëm nga nëna dhe rezultati është një - një kurë e plotë, por shumë rrallë sëmundja shndërrohet në një fazë kronike. Nëse një fëmijë vuan hepatitin në fëmijëri, atëherë antitrupa dhe imuniteti ndaj sëmundjes formohen në gjakun e tij. Përveç kalimit në një fazë tjetër, cirroza konsiderohet gjithashtu një ndërlikim i hepatitit. Për të shmangur pasojat e pakëndshme, duhet të kaloni vazhdimisht një ekzaminim rutinë në pediatrin dhe të vaksinohen, sepse vetëm ata mund të japin 90% mbrojtje kundër gjasave për të sëmurë - për 15 vjet.

Diagnostics

Shkalla e dëmtimit të mëlçisë, doktori përcakton me ndihmën e diagnostikimit me ultratinguj.

Nëse sëmundjet që pacienti ankohet shkakton një dyshim tek mjeku, atëherë ai do të përshkruhet një test gjaku për të identifikuar shenjat e sëmundjes për të përcaktuar me saktësi sëmundjen. Pas kësaj, pacienti do të caktohet në një ultratinguj të mëlçisë për të përcaktuar gjendjen e saj dhe shkallën e dëmtimit. Është e mundur të kryhet një biopsi për të përcaktuar shkallën e aktivitetit të virusit. Diagnoza diferenciale e hepatitit kronik është e domosdoshme për ta dalluar atë nga sëmundjet e tjera serioze të mëlçisë dhe sistemet e tjera të trupit.

Trajtimi i semundjeve

Hepatiti është i shërueshëm, por vetëm duke shkuar tek mjeku dhe duke respektuar recetat e tij. Është e rëndësishme të mbani mend se hepatiti nuk është një dënim. Në raste të rënda, sëmundja e pacientëve të trajtuar në spitalin e ditës në repartin e sëmundjes infektive. Qëllimi kryesor i terapisë është ndalimi i riprodhimit të virusit, atëherë riaktivizimi i tij do të jetë pothuajse i pamundur. Përveç kësaj, trajtimi ka për qëllim heqjen e toksinave nga trupi, rikthimin e organeve dhe komplikimeve të prekura në organe të tjera.

mjekësi

Trajtimi i hepatitit kronik B bazohet në disa grupe droge:

 • Përgatitjet për interferon. Interferonët janë proteina të sekretuara nga trupi kur viruset hyjnë në të. Peginterferon alfa-2a përdoret në trajtim. Ajo administrohet në formën e injektimeve nga një pacient me gjendje të mirë të mëlçisë.
 • Domosdoshmërisht përdorimi i barnave antivirale - frenues nukleozid kundërtranskriptazës. Shpesh ato përdoren nëse e mëparshmja ishte e paefektshme. Kjo kategori përfshin droga të tilla: "Adenofir", "Lamivudin", "Tenofovir", "Entekavir", etj.

Ushqimi për trajtimin e hepatitit

Dieta numër 5 do të ndihmojë në përshpejtimin e procesit të shërimit të pacientit.

Ushqimi i duhur për hepatit është një komponent i rëndësishëm i shërimit të shpejtë. Mjekët këmbëngulin që pacientët t'i përmbahen tabelës dietike numër 5. Është e nevojshme për të zvogëluar përmbajtjen e yndyrës në dietë; enët janë gatuar dhe pjekur, nganjëherë të zier; ushqimet e ftohta janë të ndaluara; domosdoshmërisht kufizojnë sasinë e kripës së konsumuar. Dieta do t'ju ndihmojë të planifikoni dietën tuaj si duhet dhe sigurohuni që shuma maksimale e ushqyesve në trup të përshpejtojë shërimin.

Ushqimi duhet të ndahet në 4-5 në ditë, por ka pjesë të vogla. Përjashtoni nga dietat e produkteve gjysmë të gatshme të mishit, dmth. Salcice, rrotullime, salcice, dhe t'i zëvendësoni më mirë sesa llojet e ulët të yndyrnave të shpezëve - Turqia, pule. E njëjta gjë me peshkun - mund të hani vetëm varietete me pak yndyrë. Produktet e qumështit janë të lejuara, por vetëm me pak yndyrë. Verërat duhet të përfshihen në dietë - është një burim i domosdoshëm i vitaminave. Përjashton është vetëm qepë e gjelbër, radishes dhe hudhër, sepse ato rrisin formimin e barkut (kundërindikuar në pacientët me ICD - urolithiasis). Ju duhet të përdorni vitamina, ato tregojnë një efekt pozitiv në trup dhe ndihmojnë në transferimin e ushqyesve përmes trupit.

Rezultati i sëmundjes

A është e mundur që krejtësisht të shërohet hepatiti?

Rreth 50 për qind e pacientëve shërohen tërësisht.

Kjo është një pyetje që shqetëson çdo pacient me hepatit. Çdo rast i sëmundjes është individual, kështu që nuk mund të thuhet me siguri nëse është e mundur të shërohet tërësisht ose jo. E gjitha varet nga forma dhe faza e sëmundjes. Hepatiti B kronik është shëruar krejtësisht vetëm në 40-50% të rasteve. Këta janë kryesisht pacientë që në fillim zbuluan këtë sëmundje dhe iu nënshtruan terapisë intensive antivirale. Dhe nëse marrim parasysh vetëm pezullimin e riprodhimit të virusit me preparate të veçanta, atëherë këtu shansi tashmë po rritet disa herë.

A mund të largohet një sëmundje e vetme?

Po, ka raste kur hepatiti B kronik pa trajtim të drogës kalon në vetvete dhe nuk lë gjurmë. Por raste të tilla ndodhin me një frekuencë prej 1/100 në pacientë me imunitet shumë të fortë, i cili është në gjendje të shtypë vetë virusin e hepatitit B. Kur sëmundja kalon në një formë akute dhe trupi nuk ka forcë të mjaftueshme për ta luftuar atë vetë, atëherë ajo kthehet në një formë kronike të HBV.

Sa pacientë me hepatit jetojnë?

Forma kronike e HB rrallë lë gjurmë të dukshme në trup në formën e komplikimeve serioze, pasi që faza aktive e sëmundjes është shumë e ngadaltë. Në dallim nga forma akute, rreziqet e cirozës dhe kancerit janë të papërfillshme (5-10%). Mundësia e shfaqjes së komplikacioneve në një pacient deri në një masë varet nga ai: përdorimi i pijeve alkoolike, cigareve, mosrespektimi i dietës rrit mundësinë e faljes dhe komplikimeve.

Pacientët jetojnë me hepatit për aq kohë sa njerëzit normalë të shëndetshëm.

Por faktorët e mëposhtëm ndikojnë në rrjedhën e favorshme të sëmundjes. Së pari, një mënyrë jetese e ulur dhe peshë e tepërt krijojnë një barrë shtesë në mëlçi, e cila tashmë është e vështirë për të përmbushur funksionet e saj. Së dyti, cigaret, alkooli dhe drogat ndikojnë fuqishëm në zhvillimin dhe rezultatin e sëmundjes. Të moshuarit dhe fëmijët janë më të prirur për sëmundje. Për të jetuar një jetë të lumtur pavarësisht nga diagnoza, ju vetëm duhet të ndiqni udhëzimet e mjekut dhe pastaj ajo do të dalë për të pushtuar sëmundjen dhe për të zvogëluar pasojat.

Sa pacientë me hepatit jetojnë?
A mund të largohet një sëmundje e vetme?
Sa pacientë me hepatit jetojnë?

 • Зуботехническая лаборатория

  Детали
 • Лечение, отбеливание и удаление зубов

  Детали
 • Исправление прикуса. Детская стоматология

  Детали