Фото - Луганский центр стоматологической имплантации

Cili është dëgjuesi në mjek? Rendisni një pajisje mjekësore për të dëgjuar frymëmarrjen

 1. Llojet e instrumenteve për të dëgjuar frymën
 2. Ku për të blerë një stetoskop në Moskë?
 3. Stetoskopi dhe fonendoskopi. histori
 4. Stetoskopi dhe phonendoscope çfarë është ndryshimi

Pajisja mjekësore që përdoret për të dëgjuar organet e brendshme person, për të përcaktuar zhurmën në to quhet stetoskop. Ju mund ta takoni atë jo vetëm me një mjek të përgjithshëm. Stetoskopi dhe dëgjimi i bronkit, mushkëritë dhe zorrët, enët e gjakut.

Historia e kësaj pajisje filloi në 1816, kur ajo u shpik nga një mjek francez dhe shkencëtar Rene Laennec. Pas pak kohe, një tjetër pajisje e bazuar në këtë është shpikur - fonendoskopi, i cili sot është bërë popullor me mjekët e përgjithshëm. Të dy llojet e stetoskopëve janë në kërkesë dhe kanë marrë një vend të denjë në praktikën mjekësore. Një stetoskop shpesh është bërë prej druri, por ka edhe variacione alumini.

Në botën moderne, stetoskopi ka një vështrim tjetër. Pajisja e kësaj pajisje mjekësore nuk është e komplikuar: këshilla veshi, një kokë që aplikohet në trupin e pacientit dhe një tub që lidh dy elementët e lartpërmendur dhe që kryen një tingull.

Sot në tregun e pajisjeve mjekësore ekziston një larmi mjaft e madhe e stetoskopëve, duke lejuar të marrin të dhëna të sakta mbi punën e trupit të njeriut.

Një stetoskop obstetrik ju lejon të dëgjoni rrahjet e zemrës së fetusit.

Stetoskopi pediatrik është i madh për të dëgjuar fëmijët e vegjël, pasi ajo ka akustikë të shkëlqyeshme. Avantazhi kryesor i këtij modeli është se bezel nuk shkakton një ndjenjë të ftohtë.

Stetoskopi elektronik - dallon nga modeli i zakonshëm në atë që vjen me një kufje dhe një mikrofon. Gjithnjë e më shumë profesionistë preferojnë këtë model të veçantë. Kombinuar në një stetoskop elektronik, përparimet në teknologjinë mjekësore bëjnë të mundur dëgjimin e një pacienti në dhoma të zhurmshme, duke shtypur zhurmat e jashtme.

Stetoskopët kardiakë përdoren në kardiologji, duke i lejuar mjekut pjesëmarrës të dëgjojë frekuencat e larta dhe të ulëta.

Ashtu si çdo pajisje mjekësore, një stetoskop kërkon ruajtjen dhe përdorimin e duhur.

Rregulli 1 - dëgjimi i mushkërive ose i organeve të tjera duhet të kryhet në një dhomë të ngrohtë të ngrohtë për të shmangur zhurmën dhe irrituesit e huaj që mund të shkaktojnë reagimin e pacientit.

Rregulli 2 - për të dëgjuar me një stetoskop, pacienti duhet të hiqet.

Rregulla 3 - mjeku duhet të jetë në gjendje të shqyrtojë pacientin nga kënde të ndryshme. Dhe në pozicione të ndryshme (ulur, duke qëndruar, shtrirë). Ekzaminimi i pacientit në anën e djathtë zvogëlon mundësinë e hyrjes së zhurmës së huaj, e cila garanton cilësinë e ekzaminimit.

Rregulli 4 - një stetoskop duhet të ketë një regjim të gypave dhe një regjim diafragmë, për të dëgjuar bas dhe trefish.

Rregulli 5 - gjëja kryesore është që të përputhen me të gjitha pikat e dëgjimit në mënyrë që të dhënat të jenë të besueshme.

Ka disa pika dëgjimi:

Pika e dëgjimit të valvulave të arteries pulmonare ndodhet në skajin e majtë të gjymtyrës në hapësirën e dytë interkostale;

Pika e dëgjimit të gojës së aortës dhe valvulave aortale ndodhet në skajin e djathtë të gjymtyrës në hapësirën e dytë interkostale;

Pika e dëgjimit të valvulës trikopale ndodhet në skajin e majtë të shtyllës së hapësirës IV të brendshme;

Pika e dëgjimit të grykës së majtë atrioventrikulare dhe valvula mitrale = kulmi i zemrës është hapësira e pestë interkostale përgjatë vijës së mesit.

Blej një stetoskop sot nuk është e vështirë, sepse mjaft, shumë kompani vendase dhe të huaja prodhuese sot janë të përfaqësuara në tregun tonë. Prodhuesit e njohur janë kompani nga Gjermania - Duplex, KaWe, Dimeda Instrumente, nga SHBA - Littmann, nga Britania e Madhe - Medicare dhe nga Singapori - Doktor i Vogël.

2014/05/04

Stetoskopi (një pajisje për të dëgjuar zhurmën e organeve të brendshme) u zbulua në 1816 nga një mjek francez modest i quajtur René Theophile Hyacinth Laennec. (Laennec Rene Theophile Hyacinthe), një nga themeluesit e klinikës moderne të sëmundjeve të brendshme, mjeku personal i Napoleonit I

Rrethanat e sakta të shpikjes janë të panjohura. Por pas vdekjes së Laennec thuhet se ai e shpiku stetoskopin për shkak të trimërisë së tij. Pra, në 1816, Rene Laennec u thirri edhe një herë për një pacient që vuante nga tuberkulozi, i cili, vumë re, ishte një grua e bukur e re. Në të njëjtën kohë, gjurma e situatës konsistonte në faktin se mjeku që erdhi për provim hasi vështirësi në përplasje (përgjimi i pjesëve të caktuara të trupit dhe analizimi i fenomeneve të zërit që dalin) për shkak të madhësisë së madhe të gjëndrave të qumështit të pacientit - për të kryer një auskulturë të drejtpërdrejtë të mushkërive, Gjinia e ekzaminuar ishte, sipas Laenneck, "e papranueshme" për shkak të moshës së re dhe seksit të vajzës.
Me qëllim që në mënyrë adekuate të dilte nga gjendja e tanishme, doktori i ri, në reflektim, ndërmori diçka të re. Ai kujtoi se disa ditë më parë, duke ecur nëpër Kopshtin e Tuileries në Paris, pa fëmijë që kacavidhnin një kallam prej druri me një kunj në një fund dhe duke dëgjuar tingujt që u ngritën në tjetrën. Duke vendosur që me ndihmën e kësaj metode është e mundur të dëgjosh zhurmat që dalin nga gjoksi, të frymëzuar nga Laennec, me guxim mbështjellë një copë letre (fletë muzikore) në një tub dhe e përdornin në gjoksin e pacientit. Për habinë e tij, ai arriti të dëgjojë ende zhurma e frymëmarrjes pacienti, dhe pa e prekur atë, që dëshironte doktori Laennec, përsëriti këtë përvojë në pacientët e tij. Ai siguroi që kolona e ajrit në tub rrit tingujt që vijnë nga trupi, urdhëroi marangozin disa tuba prej druri me gjerësi të ndryshme dhe filluan të eksperimentonin me ta. Ai gjeti se gjerësia e tubit nuk ndikon në intensitetin e zërit. Megjithatë, audibiliteti u rrit në varësi të gjatësisë së tubit. Me përvojë, Laennec përcaktoi madhësinë e tubit optimal dhe krijoi stetoskopin e parë në botë - një pajisje për të dëgjuar pacientët.

Me përvojë, Laennec përcaktoi madhësinë e tubit optimal dhe krijoi stetoskopin e parë në botë - një pajisje për të dëgjuar pacientët

Duhet të theksohet se auskultura e mushkërive, si një metodë e diagnozës fizike, ka ekzistuar që nga kohërat e lashta. Ai u përmend në veprat e Hipokratit, i cili, duke i mësuar doktorët e kohës së tij, i këshilloi ata që të drejtpërdrejt të zbatonin veshët e tyre në kafaz dhe të dëgjonin zhurmat e rëndësishme mjekësore.

Në bazë të stetoskopit të shpikur, Laennec zhvilloi dhe inkorporoi në diskutim një praktikë mjekësore - një metodë për të shqyrtuar organet e brendshme duke dëgjuar fenomene të shëndosha që ato riprodhojnë. Metoda u paraqit në mënyrë të plotë në veprën e tij të famshme në sugjerimin e drejtpërdrejtë të Akademisë Franceze të Mjekësisë në vitin 1819, "De l'auscultation mediate, ou Traite du diagnostic des maladies du poumon et du coeur, fonde principalement sur ce nouveau moyen d'exploration". Shumë prej fenomeneve auskulative të përshkruara nga Laennec përdoren edhe sot: egofoni, zhurma metalike, zhurma (amforat, goditjet, terpuga, saws, furrat e fryra, etj.), Frymëmarrja pueril, frymëmarrja saccadian, perkusion percussion, pectorylovisis etj. .


Duhet thënë se stetoskopi më vonë iu nënshtrua një numri ndryshimesh, pajisja e tij u përmirësua, por parimi i funksionimit dhe fizika e pajisjes mbeti i pandryshuar. Më vonë, shpiku edhe fonendoskopi (emri u shpik nga Nikolai Sergeevich Korotkov - një shkencëtar që zbuloi metodën e matjes presionin e gjakut ), që ka në ndërtimin e saj një membranë të tensionuar, e cila në mënyrë të konsiderueshme rrit volumin e zërit.

Në të njëjtën kohë, për momentin, më të popullarizuara në mesin e punonjësve mjekësorë është versioni i kombinuar (dy në një) të stetoskopit dhe phonendoscope - stethophonendoscope
Në të njëjtën kohë, për momentin, më të popullarizuara në mesin e punonjësve mjekësorë është versioni i kombinuar ("dy në një") të stetoskopit dhe phonendoscope - stethophonendoscope. Veçoria dhe përparësia e një pajisjeje të tillë hibride është se në një fund ajo ka një tip fonendoskop me një membranë dhe në anën tjetër - një tip stetoskopi pa një membranë. Në përfundim, do të doja të theksoja se, nga një këndvështrim praktik, është e këshillueshme që të përdoret stetoskopi për auskultimin e sistemit kardiovaskular, pasi tingujt me frekuencë të ulët bëhen më mirë në mungesë të membranës dhe presionit të ulët në lëkurë. Gjatë dëgjimit të mushkërive, është më mirë të dëgjoni me një fonendoskop, meqë tingujt me frekuencë të lartë bëhen më mirë duke përdorur një membranë.

Për të dëgjuar punën e organeve të brendshme të një personi, përdorni një pajisje të veçantë - një stetoskop. Me të, organe të tilla si mushkëritë, bronket, zorrët janë përgjuar. Një pajisje mjekësore për të dëgjuar frymëmarrjen, çmimi i të cilave është mjaft i volitshëm, u zbulua në fillim të shekullit të 19-të. Përveç stetoskopit përdoret edhe një pajisje tjetër e ngjashme - fonendoskopi. Dallimi midis tyre është se i pari përdoret për të dëgjuar frekuencat e zemrës ose të zorrëve të ulëta, dhe e dyta - frekuencat e larta të enëve të gjakut ose mushkërive.

Një stetoskop përbëhet nga pjesët e mëposhtme:

 • Shefi i aplikuar në trup.
 • Kanali i shëndoshë është një gete që bën zë nga koka.
 • Armët janë tuba metalikë ngjitur me veshët e mjekut.
 • Ullinj - hundë në skajet e harqet.

Kreu i stetoskopit mund të jetë plastik, çelik ose alumin. Opsioni i preferuar është një kokë çeliku. Është më mirë të zgjidhni një kanal të trashë vinyl, në vend të gomës. Më të rehatshme janë ullinjtë e butë të gomës, të cilat përshtaten me formën e veshëve. Rekomandohet gjithashtu të urdhërohet pajisje mjekësore për të dëgjuar frymëmarrjen me një pranverë metalike, duke shtrënguar krahët.

Llojet e instrumenteve për të dëgjuar frymën

Stetoskopët dhe phonendoscopes janë përdorur në mënyrë aktive nga mjekët e shumë specialiteteve, të tilla si, pediatri, pulmonology, punëtorët emergjente dhe madje edhe veterinerët. Arsyeja për një shpërndarje kaq të gjerë është lehtësia e përdorimit dhe mundësitë e mëdha për të marrë informacion nga tingujt e frymës së një personi. Në Moskë, pajisjet e veçanta përdoren për të dëgjuar frymëmarrjen e fëmijëve të vegjël, të rriturve dhe grave shtatzëna.

Ju mund të porositni pajisjen e mëposhtme mjekësore për të dëgjuar frymëmarrjen:
Ju mund të porositni pajisjen e mëposhtme mjekësore për të dëgjuar frymëmarrjen:

 • Terapeutik.
 • Neonatale.
 • Pediatri.
 • Stetoskopi Rappaport.
 • Kardiologji.
 • Obstetrik.
 • Elektronike.

Të gjitha llojet e mësipërme të stetoskopëve përdoren në raste specifike, por ka edhe modele universale. Për shembull, stetoskopi i Rappaport përdoret për auskultimin e të rriturve dhe fëmijëve. Është mjaft e rëndë, pasi ka 2 kanale të shëndosha dhe aftësinë për të instaluar membranat dhe gypat e ndryshëm. Stetoskopi elektronik është i ndryshëm nga pajisjet e tjera, pasi ka një mikrofon të integruar që konverton tingujt e frymëmarrjes në sinjale elektronike. Para se të hyjnë në ullinj, këto sinjale do të përpunohen përsëri. Fonendoscopes përdoren vetëm binaural, i përbërë nga 2 tuba.

Ku për të blerë një stetoskop në Moskë?

Ku për të blerë një stetoskop në Moskë

Dëgjimi i frymëmarrjes së pacientit është një procedurë e shpejtë dhe informative që shumë mjekë kryejnë. Nëse keni nevojë për një stetoskop ose fonendoskop në Moskë, ju lutemi kontaktoni kompaninë "". Ne shesim vetëm cilësi të lartë me një çmim të volitshëm nga prodhuesit me famë botërore.

Stetoskopi dhe fonendoskopi. histori

Po! Pasi ata nuk e quajnë atë që doktori e vë në gjoks apo mbrapa pacientit - një stetoskop, një fonendoskop ose një stethophonendoscope. Por metonimi mekanik. Çfarë dëgjojmë në arterie brachiale? Stetoskop apo phonendoskop? Është shkruar: "Tonometër me një stetoskop të ndërtuar" - kështu, nuk ka dallim?

Dhe ndryshimi është.

Dhe ka një histori interesante rreth mjekut të Napoleon Bonapartit - Rene Laenneke, i cili në 1816 për shkak të delikates së tij të brendshme nuk mund ta vinte veshin në gjoks të një vajze të sëmurë të re dhe, për të ruajtur modestinë e saj, filloi të dëgjonte zemrën dhe mushkëritë. Rreth një mrekulli - tingujt ishin më të forta. Kështu lindi stetoskopi - nga fjalët greke stethos - gjoks, dhe skopeo - vëzhgoj.


Dhe vetëm në fillim të shekullit të 20-të - pothuajse 100 vjet më vonë, kirurgu rus Nikolai Sergeevich Korotkov (ai që shpiku metodën auskulative për matjen e presionit), e përmirësoi atë duke tërhequr membranën në fole - dhe e quajti këtë instrument fonendoskopin.

Stetoskopi dhe phonendoscope çfarë është ndryshimi

Cili është ndryshimi midis stetoskopit dhe stetoskopit?

Kryesisht tingujt me frekuencë të lartë (dritë, enë) kalojnë nëpër membranën e phonendoscope dhe tingujt me frekuencë të ulët (zemra, zorrët) kalojnë nëpër gyp: fundet sikur vibrimet me frekuencë të lartë të muhabetit.

Membrana e stetoskopit zvogëlon ndjeshëm volumin e tërë zërit dhe fundet bëhen shumë të qetë. Në të njëjtën kohë, frekuencat e larta janë qartë të dëgjueshme.

Siç mund ta shihni dallimin midis një stetoskopi dhe një fonendoskopi me qëllimin e aplikimit: Me membranën e fonendoskopit dëgjojmë tonin e lartë të mushkërive dhe enëve të gjakut dhe zile me stetoskop me frekuenca të ulëta të zemrës ose të zorrëve.

Dallimi midis një stetoskopi dhe një fonendoskopi është i dukshëm për syrin e zhveshur.5 dhe 6 - Udhëheqësi i stetofonendoskop

Një stetofonendoskop përbëhet nga një kokë: në njërën anë ka një zile (5), dhe në anën tjetër, një membranë (6), një tub përçues (4), një tee (3), shufra me shirit (një pllak metalik që lidh tubat e shiritave të kokës) ), shiritat e kokës (2) me ullinj (1).

Të dhënat akustike të stetoskopit varen nga forma e brendshme dhe dizajni i kokës së përdorur nga prodhuesit.

Çfarë ju duhet të dini rreth stetoskopëve dhe phonendoscopes


Çfarë ju duhet të dini rreth stetoskopëve dhe phonendoscopes

Çmimi i një stetofendoskop të mirë varion nga 90 në 200 dollarë. Çmimi më i ulët tregon cilësi më të ulët.

Rreth dizajnit: Materiali i kokës mund të jetë i ndryshëm - plastik, alumin ose çelik inox. Materiali më i mirë është një çelik inox i mbaruar mirë. Është e rëndësishme që stetoskopi të përshtatet me trupin e pacientit dhe ajri të mos futet atje - çdo rrjedhje e ajrit çon në një humbje të transmetimit të zërit.

Diafragma, ose diafragma, duhet të jetë fleksibël, e qëndrueshme dhe i përshtatet fort trupit.


Diafragma, ose diafragma, duhet të jetë fleksibël, e qëndrueshme dhe i përshtatet fort trupit

Tub lidhës i stetoskopit më të trashë, aq më mirë. Për më tepër, tubat vinil janë më të mirë se gome izolojnë zhurmën e jashtme.

Studimet kanë treguar se gjatësia ideale e tubit stetofonendoskop është 30 cm me një diametër të hapjes prej 4.6 mm. Por në shitje, ne shohim tinguj me cilësi më të ulët, por tuba më të rehatshëm, 50-55 cm të gjatë.

Gjatësia e kompromisit të tubit 37.5 cm


5 cm

Këshilla shiritat (ose ulliri) janë plastike të forta dhe gome të butë ose helium. Këto të fundit, natyrisht, janë më të mira, pasi ato janë bashkangjitur në formën e kanalit të veshit të përdoruesit.

Shiriti i tubave metalik mund të lidhet me një pranverë metalike, e cila sigurisht përmirëson përdorshmërinë.

Kreu i stetoskopëve mund të jetë i vetëm, i dyfishtë (zile / membrana), membrana e dyfishtë (diametër i madh / i vogël), i dyfishtë me një kokë grooved


Kreu i stetoskopëve mund të jetë i vetëm, i dyfishtë (zile / membrana), membrana e dyfishtë (diametër i madh / i vogël), i dyfishtë me një kokë grooved

Aktualisht, Littmann ka shpikur kokat me një membranë tunable ose me dy frekuenca: Për të dëgjuar frekuenca të ulëta (modaliteti i ziles), lidhni me lehtësi kokën akustike tek pacienti.

Për të dëgjuar frekuencat e larta ju duhet të shtypni fort kokën: lëvizja e membranës së diafragmës bëhet e kufizuar. Tingujt me frekuencë të ulët janë bllokuar dhe dëgjohen zhurma me frekuencë të lartë


Stetoskopët e Littmann mund të kenë dy diafragma të rregullueshme - të mëdha për të rriturit dhe të vegjël për fëmijët.


Përveç kësaj, ka stethophonendoscopes për foshnjat dhe fëmijët e vegjël, si dhe stetoskopët e fetusit për gratë shtatzëna për të dëgjuar fetusin.


Aktualisht, endoskopi i stetoskopit është versioni klasik i një stetoskopi, i cili në kokën e tij të dyfishtë kombinon një gyp (si stetoskop) dhe një membranë (si një fonendoskop). Në përgjithësi, phonendoscopes dhe stethophonendoscopes quhen termi "stetoskop".

Ku për të blerë një stetoskop në Moskë?
Çfarë dëgjojmë në arterie brachiale?
Stetoskop apo phonendoskop?
Është shkruar: "Tonometër me një stetoskop të ndërtuar" - kështu, nuk ka dallim?

 • Зуботехническая лаборатория

  Детали
 • Лечение, отбеливание и удаление зубов

  Детали
 • Исправление прикуса. Детская стоматология

  Детали